Auto-moto Ostalo

Pješaci nisu sigurni – savremeni bezbjednosni sistemi nepouzdani, noću beskorisn

Moderni automobili raspolažu sa desetinama različitih sistema asistencije vozaču, njihova uloga je prije svega bezbjednosna, ali mnogi od tih sistema su beskorisni.

Sudeći po testovima koje je provela Američka asocijacija automobila (AAA), sistem za automatsko kočenje prilikom detekcije pešaka je daleko od savršenog.

Testovi su sprovedeni na četiri limuzine popularne na američkom tržištu – Chevrolet Malibu, Honda Accord, Tesla Model 3 i Toyota Camry.

AAA je bezbednosne sisteme testirao u stvarne situacije koje se događaju u svakodnevnom saobraćaju, poput vozila koje je skrenulo udesno pod pravim uglom, što je uobičajena situacija na gradskim raskrsnicama, na put odrasle osobe pešaka.

Testiranjem je utvrđeno da u ovom simuliranom scenariju sistemi uopšte nisu reagovali, sudarajući se s “crash-test” lutkom, koja je imala ulogu pešaka, svaki put.

Sistem je bio delotvoran tek u 40 odsto slučajeva pri brzini 32 km/h, dok već na 48 km/h nije funkcionisao. Automobili su u drugom scenariju pregazili “pešaka” u 89 % slučajeva, a u krivini u svih 100%.

U uslovima smanjene vidljivosti sistem je potpuno beskoristan. To je zabrinjavajući rezultat s obzirom da se 75% udesa sa smrtnim posledicama po pešake događa upravo kada padne mrak.

Slične objave

G-Power Mercedes-AMG GT R “GP63” Biturbo

V.R.

Volvo razmišlja o širenju SUV ponude

V.R.

BMW gasi brojne modele, na “listi za odstrel” i novi Z4

D V

Ostavite komentar