Nauka i IT Tehnologija

NASA spremna da testira prvi električni avion

NASA će krenuti da testira X-plane, eksperimentalnu letjelicu na električni pogon. X-Plane, odnosno X-57 Maxwell, kako mu glasi puno ime napravljen je kako bi se na njemu testirale različite tehnologije, ali je najznačajnija ta što se radi o prvom potpuno električnom eksperimentalnom avionu koji dolazi iz NASA-e.

Prenos X-57 Maxwell avion u NASA-in Armstrong Flight Research centar u Kaliforniji znači da je avion spreman za testiranje na zemlji. Kada bude potvrđeno da svi sistemi rade kako treba u toj fazi, počeće testiranje u letu. Glavni cilj razvoja ovog električnog aviona je da pomogne NASA-i prilikom testiranja električnih pogonskih sistema za letelice, ali u kreiranju standarda za njih (u smislu dizajna i sertifikata koje moraju da ispune).

NASA planira da podeli rezultate svojih testiranja kompanijama u avio industriji, ali i sa regulatornim telima, ne samo X-57 modela, već i drugih modifikovanih verzija. Takođe, X-plane projekat obezbediće NASA-i da pronađe načine za rešavanje različitih tehničkih izazova u komercijalnoj avijaciji, kao što su povećanje efikasnosti letelica i smanjenje buke njihovih motora – što će u krajnjoj liniji dovesti do razvoja novih aviona koji svojom bukom neće uznemiravati ljude na trasama kojim lete.

Izvor: TechCrunch

Slične objave

“Elden ring” novi projekat tvorca “Igre prestola”

D V

HyperX poboljšao svoje Cloud Alpha gejming slušalice

V.R.

Firefox bez oglasa za pet dolara mjesečno

V.R.

Ostavite komentar