Nauka i IT Tehnologija

Japanska letjelica Hayabusa 2 poslala još jedan rover ka asteroidu Ryugu

Životni vijek asteroida usamljena je priča, budući da kamene kosmičke strukture lebde svemirskim vakuumom i po nekoliko milijardi godina.

Kada je asteroid Ryugu u pitanju to više nije slučaj, budući da je 10. jula dočekao neobičnog gosta – japansku letelicu Hayabusa-2 koja se tada uspešno spustila na njegovu površinu, da bi sada ka asteroidu poslala još jedan rover, što je završni deo misije i priprema za povratak na Zemlju.

Japanska svemirska agencija je Hayabusa-2 lansirala još u decembru 2014. godine, sa ciljem da stigne do asteroida Ryugu, koji u prečniku meri manje od kilometra, i koji kruži oko Sunca na udaljenosti od 211 miliona kilometara. Letelica se u blizini pomenutog asteroida našla sredinom 2018, a misija na koju se zaputila podrazumeva uzimanje uzoraka sa asteroida, te vraćanje na Zemlju, a metode pored eksplozivnih naprava uključuju i robote koji su se još u to vreme spustili na površinu asteroida.

Naime, dva cilindrična robotska rovera se na asteroidu nalaze od septembra 2018. godine, a nešto kasnije im se pridružila i „robotska kutija“ koja je zadužena za ispitivanje terena. U februaru 2019. letelica je ušla u sledeću fazu misije, te ka asteroidu ispalila eksplozivnu raketu, da bi 4. aprila na površinu poslala još eksploziva. Procenjuje se da je eksplozija napravila krater koji u prečniku meri oko 10 metara, a čitava akcija je zabeležena kamerom.

Sada je došao red i na to da se Minerva-II2 zaputi ka asteroidu, a cilj je da se prikupi još podataka i uzoraka sa površine asteroida, te da se krene natrag na Zemlju. Ryugu je asteroid C-tipa, što znači da je bogat organskim ugljeničnim molekulima, vodom, a moguće i amino kiselinama. Amino kiseline su bile od ključnog značaja za evoluciju na Zemlji, a po nekim teorijama, o kojima se još uvek raspravlja, upravo su ih asteroidi prvi doneli na našu planetu. Oko tri četvrtine asteroida u našem Solarnom sistemu pripada C-tipu, pa je cilj letelice Hayabusa-2 da prikupi uzorke sa onih do kojih stigne, te ih donese na matičnu planetu radi detaljnijeg proučavanja.

Izvor: NBC

Slične objave

USB4 specifikacije su spremne za uređaje naredne godine

V.R.

Robotski skelet koji “čita misli” korisnika

V.R.

Gmail ima novo ‘out of office’ upozorenje koje će sprečiti slanje neželjene pošte

V.R.

Ostavite komentar