Magazin Zanimljivo

Prvi glečer koji je izgubio bitku sa ljudima

Island tuguje za prvim glečerom koji je žrtva klimatskih promjena i šalje važnu poruku svim stanovnicima planete Zemlje.

Na Islandu je podignut prvi spomenik istopljenom Okjokul. Njegov naziv u prevodu sa islandskog doslovno znači „Lednik je OK“. Glečer se prostirao na oko 24 kvadratna kilometara.

Резултат слика за okjokull glacier

Spomenik se nalazi na planini na sat i po od Rejkjavika, ali van nastanjene teritorije, te je pristupačan stanovnicima Islanda koji ga mogu doživeti kao podsjetnik na posljedice života moderne civilizacije.

Na komemorativnoj ploči zlatnim slovima je na islandskom i engleskom jeziku napisano „Pismo za budućnost“.

Ploča sjećanja Foto: Profimedia

Naučnici ga vide kao neposredno upozorenje na posljedice klimatskih promjena .

Glaciolog Odur Sigurdson prvi je procijenio da se Okjokul više ne može smatrati glečerom. Ipak, on nije prvi istopljen glečer na Islandu. Neki manji glečeri prije njega već su nestali, ali se o tome nije mnogo čulo van granica zemlje.

Sahrana glečera Foto: Profimedia

Stručnjaci predviđaju da će u narednih 200 godina svi glečeri doživjeti istu sudbinu.

Island, svakako, nije jedini krivac za oslobađanje velike emisije ugljen-dioksida, ali trpi velike posljedice. Prema istraživanjima, svake godine izgubi oko 11 milijardi tona leda.

Turistima je Island naročito privlačan zbog glečera. Profesorka antropologije Simen Hou ističe kako se, kada je u pitanju istorijsko obilježavanje nekadašnjeg lednika, nameće paradoksalni stav, odnosno da im je stalo da ga svi vide i shvate značaj poruke koju predstavlja, a istovremeno mogućnost da hiljade turista doleti avionima, a zatim se kolima doveze da bi vidjela spomenik žrtvi klimatskih promjena, predstavlja opozit akciji koju bi željeli da izazovu.

Nacionalni park Vatnajokul koji se nalazi na jugu ostrva u julu je upisan na UNESKO listu Svjetske baštine i trenutno predstavlja najveći glečer u Evropi.

O glečeru Okjokul napravljen je i film pod nazivom “Not ok”.

Izvor: energetskiportal.rs

Slične objave

Taylor Swift najavila album „Lover“ i objavila prvi singl

V.R.

Finska: Litvanci pobjednici takmičenja u nošenju supruge

V.R.

Pismo budućim ženama mojih sinova

J K

Ostavite komentar