Republika Srpska / BiH Vijesti

NSRS sutra o ostavci stare i izboru nove ministrice trgovine i turizma RS

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj će biti konstatovana ostavka ministrice trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Dragice Kovač, biće održana sutra u Banjoj Luci.

Predsjednik parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je potvrdio ranije da su razlozi za ostavku Dragice Kovač lične prirode.

BN je još u junu objavio vijest da je ministrica trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Dragica Kovač podnijela zahtjev za razrješenje dužnosti, jer nije htjela da sjedi u ministarstvu i da potpisuje i ispunjava “želje drugih”, kao što su, kako ih zovu, krupni investicioni projekti…

Iako Kovačeva nije razriješena dužnosti tada na njen zahtjev, ona se više nije pojavljivala u javnosti niti je dolazila na radno mjesto u ministarstvu.

Dragica Kovač na mjesto ministra trgovine i turizma došla je kao Hrvatica i kadar Nedeljka Čubrilovića, koji je nakon izbora formirao stranku cijepajući DNS, gdje je obavljao funkciju zamjenika predsjednika DNS-a.

Zanimljivo je i to da je, kako saznajemo, Kovačeva u početku bila predložena za ministra prosvjete i kulutre i da joj je na putu od Foče prema Banjaluci, uoči samog izbora nove vlade rečeno da će ona biti ministar trgovine i turizma, gdje se zadržala nekoliko mjeseci.

Zamjenu za Kovačevu u Čubrilovićevoj novoformiranoj stranci, nazvanoj DEMOS; su našli tek prije nekoliko dana i to u Prijedoru,

Kandidat za novu ministricu, kako se saznaje je, Suzana Gašić iz Prijedora.

Kako smo i ranije pisali, Čubrilović je teško našao zamjenu, jer bi pored pripadnosti njegovoj stranci novi ministar trebao biti iz hrvatskog naroda.

Na predloženom dnevnom redu 6. redovne sjednice entitetskog parlamenta je 46 tačka, a po hitnom postupku biće razmatrane izmjene i dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, u vezi s penzionisanjem policajaca.

Za raspravu je predloženo 16 prijedloga zakona, osam nacrta te brojni izvještaji, planovi rada i strategije, koji se uglavnom odnose na prošlu godinu.

Na dnevnom redu su i izvještaji o stanju u bankarskom sistemu RS, radu Glavne službe za reviziju javnog sektora, te između ostalog, i o dugu Republike Srpske u prošloj godini.

(BN)

Slične objave

Montana: Proglašeno vanredno stanje zbog snijega

M.

Ukinuta presuda Miri Marković

M.

“Srbija nije na mračnoj strani istorije”

M.

Ostavite komentar