Svijet Vijesti

Hoće li Rusija pokriti deficit nafte u svijetu

Deficit koji može nastati na tržištu nafte zbog situacije u Saudijskoj Arabiji može biti pokriven iz komercijalnih naftnih rezervi, rekao je novinarima ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

Između ostalog, na pitanje da li je Rusiji potrebno da povec´a proizvodnju zbog pada proizvodnje nafte u Kraljevstvu, ministar je rekao: “Sve zavisi od procjene posljedica koje c´e uskoro izneti saudijske kolege. Tada c´e se vidjeti koliki je uticaj na količine proizvodnje i isporuka.”

“Međutim, u ovom trenutku ima dosta komercijalnih rezervi da se u srednjoročnoj perspektivi nedostatak nafte pokrije isporukama iz komercijalnih zaliha. Ali ponavljam, umnogome sve zavisi od toga koliko dugo c´e trajati posljedice poremec´aja rada infrastrukture”, dodao je Novak.

Ministar je saopštio da je Rusija pojačala nivo bezbjednosti na svojim naftnim objektima nakon napada dronovima u Saudijskoj Arabiji, piše “Sputnjik”.

Saudijska Arabija, najvec´i izvoznik i jedan od tri najvec´a proizvođača nafte, izjavila je nakon subotnjeg napada na svoje naftne objekte da je smanjila proizvodnju za pola – za 5,7 miliona barela dnevno sa 9,8 miliona. Vec´ danas bi Rijad mogao da povrati proizvodnju 2 miliona barela.

Jemenski pobunjenici Huti, koji ratuju protiv arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, izjavili su da su oni izveli napad dronovima. Državni sekretar SAD Majk Pompeo je rekao da nema dokaza da je napad došao iz Jemena i optužio je neposredno Iran. MIP Irana je nazvao optužbe Pompea “lažima”.

Slične objave

EP od 30. septembra saslušava nove komesare

M.

“Ako budu gurali prst u oči moguće je da narod uzme stvari u svoje ruke”

M.

Vlada krije sve “škakljive” podatke

M.

Ostavite komentar