Svijet Vijesti

Snouden računa i na Makrona

Uzbunjivač Edvard Snouden, bivši saradnik CIA rekao je u intervjuu za francuski radio “France Inter” da planira da traži azil u Francuskoj.

On je pobegao u Rusiju nakon što je razotkrio masovno prisluškivanje u SAD,

“Ne želimo da Francuska postane kao one zemlje koje ne volite. Najtužnija stvar u svemu tome je što jedino mesto gde američki uzbunjivači imaju priliku da govore nije u Evropi, već ovde (u Rusiji)”, rekao je Snouden.

On je azil tražio u više od 20 zemalja, uključujući Francusku i Nemačku,a zahtevi su mu odbijani iz raznih razloga. Zahtev za azil u Francuskoj podneo je 2013. godine kada je predsednik bio Fransoa Oland.

“Naravno, voleo bih da mi gospodin Makron odobri pravo na azil”, navodi on prema odlomcima intervjua koji će u celini biti objavljen u ponedeljak.

Snouden kaže da zaštita uzbunjivača nije neprijateljski čin i da države koje prime osobe poput njega ne napadaju SAD.

Trenutno živi u Rusiji jer se suočava se sa optužbama za špijunažu u SAD, jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) sprovodila u SAD i širom sveta.

Edvard Snouden objaviće svoje memoare 17. septembra, izmedju ostalog i u SAD, Frncuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i na Tajvanu.

Slične objave

Sjeverna Koreja pozvala Ameriku na razgovor

D V

U Srpskoj od šećera boluje više od 56.000 ljudi

M.

Kineski jezik hit među osnovcima

M.

Ostavite komentar