Republika Srpska / BiH Vijesti

Poništen tender: Vojnici ostaju bez hljeba

Zbog poništavanja tendera vrijednog više od 200. 000 maraka, vojnici u nekoliko kasarni u BiH mogli bi ostati bez hljeba.

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine mogli bi u Derventi, Doboju, Goraždu i Žepču da ostanu gladni. Tender za nabavku hljeba i pita, koji je raspisalo Ministarstvo odbrane BiH, poništen je.

Vrijednost nabavke bila je veća od 200.000 maraka, a u obrazloženju poništenja tendera koje je objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane piše jednostavno da nije bilo ponuda.

Nijedna ponuda nije dostavljena u određenom krajnjem roku, piše u obrazloženju poništenja javne nabavke.

Ministarstvo odbrane u nekoliko navrata je prethodnih godina poništavalo javne nabavke.

Poništavanje tendera gotovo je praksa i u ostalim državnim i entitetskim institucijama. Loš zakon o javnim nabavkama ili nešto drugo. To su u monitoringu javnih nabavki pokušali dokučiti i u Transparency international BiH.

Ugovorni organi u BiH koji nabavljaju određeni proizvod, a uglavnom se radi o nabavkama za potrebe javnih institucija nerijetko do detalja navode specifikacije robe koju žele da nabave. Posljednji veliki primjer u Republici Srpskoj bio je nabavka uniformi za pripadnike policije gdje su specifikacije napisane tako da je nedostajalo samo još ime proizvođača od kojeg se namjerava kupiti roba.

(BN televizija)

Slične objave

Saobraćajna nezgoda u Banjaluci; Povrijeđen motociklista

M.

Vladina kadrovska ukrštenica preko leđa građana Republike Srpske

D V

Puno se troši na plate u javnom sektoru, malo na obrazovanje

M.

Ostavite komentar