Republika Srpska / BiH Vijesti

Dol poručio Bakiru: Na vama je odgovornost

Dol je poslao poruku i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, naglasivši njegovu odgovornost kao lidera SDA da prvenstveno osigura da SDA bude podrška provođenju svih potrebnih reformi za konsolidaciju vladavine prava.

Predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Džozef Dol uputio je pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, delegatima, kao i svim članovima SDA, u kojem je poslao niz poruka povodom 7. kongresa ove stranke.

U pismu, koje je pročitano na Kongresu SDA, Dol ističe da mu je zadovoljstvo obratiti se delegatima, pred kojima je, kako je istaknuo, nekoliko važnih odluka, a povrh svega izbor rukovodstva stranke.

„Svim kandidatima želim sreću na izborima, a ujedno vas i podsjećam da će svi, koji dobiju povjerenje delegata da predvode stranke u predstojećim godinama, nositi veliku odgovornost. Razlog tome je što se Bosna i Hercegovina, bez vašeg doprinosa, neće pokrenuti naprijed na evroatlantskom putu. Pozdravljam vašu kontinuiranu posvećenost evropskim i NATO integracijama, te očekujem da ćete, nakon Kongresa, raditi sa obnovljenom energijom i povećati vaše napore, u navedenom smjeru“, stoji u pismu predsjednika EPP-a.

Dol je poslao poruku i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, naglasivši njegovu odgovornost kao lidera SDA da prvenstveno osigura da SDA bude podrška provođenju svih potrebnih reformi za konsolidaciju vladavine prava, uspostavljanju nezavisnog pravosudnog sistema i borbu protiv korupcije na svim nivoima; da stranka daje doprinos stabilnosti, integritetu i jedinstvu zemlje; kao i da poštuje obaveze preuzete kroz zajedničku deklaraciju EPP-a iz 2014. godine, te zagovara temeljne vrijednosti EPP-a i principe navedene u njoj.

Predsjednik EPP je istaknuo svoju podršku reformskim procesima i izmjenama Statuta SDA.

„Kao Evropska narodna stranka, snažno podstičemo unutarpartijsku demokratiju i sve reformske napore u stranci, kako bi se prilagodila novim okolnostima. Stranke moraju uvijek ostati povezane sa stvarnošću i svim ljudima koje predstavljaju. U vezi s tim, želim pohvaliti vašu opredjeljenost da povećate predstavljanje mladih i žena. Svi potrebni napori trebaju biti preduzeti, u ovom smislu, kako bi SDA mogla u potpunosti predstavljati sve vaše sugrađane i osluhnuti njihove nade i brige“, kaže se u pismu.

Svoje obraćanje 7. Kongresu SDA Dol je zaključio skretanjem pažnje na problem iseljavanja mladih, kazavši da upravo mladi u BiH osjećaju da se njihov glas ne čuje, te da ne vide budućnost u svojoj zemlji.

„I u ovom smislu, važno je raditi na vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kako bi se generacijama mladih omogućila budućnost kakvu zaslužuju, jer zemlja bez mladih je zemlja bez budućnosti“, naveo je pismu predsjednik EPP-a.

(Radio Sarajevo)

Slične objave

“Bili su gluvi za moje rješenje”

D V

“Priština primorana da sprovede istragu o hapšenju Marka Đurića”

M.

U Austriji razbijena srpsko-crnogorska grupa, pronađena droga vrijedna milione

M.

Ostavite komentar