Magazin Zanimljivo

Roditelji 7-godišnjaka koji na YouTubeu zarađuje milione pod istragom

RODITELJI sedmogodišnjeg Ryana Kajija, YouTubera s najvećom zaradom 2018. godine, našli su se pod istragom, prenose američki mediji.

Dječak i njegovi roditelji optuženi su da obmanjuju djecu da kupe igračke koje proizvode njegovi sponzori. Ryanov megapopularni YT kanal trenutno istražuje Federal Trade Commission. Prijavila ih je grupaTruth in Advertising te optužila da ne označavaju jasno i uvijek sponzorski sadržaj u objavama.

Gotovo 90% Ryanovih videozapisa sadrži barem jednu plaćenu preporuku proizvoda usmjerenu prema djeci koja su premlada da bi znala vidjeti razliku između plaćenog oglasa i stvarne recenzije, navodi se u žalbi. Optužili su Ryanov kanal za podvaljivanje sponzorskih sadržaja tako da izgledaju kao da to nisu.

Ryan je dosad sarađivao s kompanijama poput Walmarta, Hasbroa, Netflixa i Nickelodeona.

“Petogodišnjak ne može shvatiti da Ryan priča o nečemu jer mu je plaćeno da to radi”, objašnjava Josh Golin iz Campaign for a Commercial-Free Childhood.

Ryanov otac Shion tvrdi da oni poštuju sva pravila platforme i poslovanja. “Dobrobit naših gledalaca nam je uvijek bila top prioritet”, tvrdi u saopštenju za The Sun.

Ryanov kanal pokrenut je 2015. godine, a otad se pretvorio u pravo poslovno carstvo. 2018. godine zaradio je 22 miliona dolara.

Slične objave

Čini se da smo otkrili pravi uzrok bolesti od kojih umire većina ljudi

J K

Britanski milijarder traži nove radnike: Planira širenje biznisa na ceo Balkan

V.R.

Bivša devojka Leonarda DiCaprija bankrotirala: Za porez dužna preko pola miliona dolara

V.R.

Ostavite komentar