Hrana i zdravlje

Kafanska pogača: Recept po kojem ćete stalno mijesiti hljeb

Sastojci: 300 g brašna, 10 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 180 ml gazirane mineralne vode, 3 kašike ulje.

Priprema: Gaziranu mineralnu vodu zagrijati (da bude mlaka), dodati šećer, suvi kvasac i izmiješati. U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmiješati.

Potom dodati rastvoren kvasac, ulje i zamijesiti tijesto. Tijesto rastanjiti pouljanim rukama (ne tanjiti oklagijom već pouljanim rukama rastanjiti tijesto). Pekač (ili manju tepsiju) premazati uljem, posuti brašnom i staviti tijesto. Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Viljuškom napraviti šare (izbockati tijesto).

Rernu zagrijati na 250 stepeni, pa smanjite na 180 i pecite pogaču 15 minuta.

Gotovu pogaču izvaditi iz rerne, poprskati vodom, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi (desetak minuta).

Slične objave

Opasna kombinacija lošeg sna, visokog pritiska i stresa

V.R.

Zašto je baš sad pravo vrijeme da kožu počnete pripremati za odmor?

J K

Pull up ili chin up: Kako hvat pri zgibovima utiče na izgradnju mišića

J K

Ostavite komentar