Region Vijesti

Index: Ako Srbija može da dokaže da Hrvatska laže, zašto to ne uradi?

Još nije jasno ko je kriv za incident na graničnom prelazu Bajakovu, u čijem su središtu bili srpski vojnici koji su išli u Jasenovac, navodi portal Index.hr.

Taj hrvtaksiportal podeća da je u subotu ujutro oko 6:30 sati hrvatska granična policija zaustavila kombi sa srpskim vojnicima koji su krenuli na obeležavanje jasenovačkih mučenika u manastiru svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Da se radi o srpskim vojnicima, otkrili su kada su u kombiju pronašli službene vojne uniforme. Tada su mediji u Srbiji izvestili da su vojnici hrvatskim policajcima rekli da će ostaviti uniforme i put nastaviti kao civili. Ali, kako je navedeno, to im je odbijeno i srpskim vojnicima izdata je zabrana ulaska u Hrvatsku i oni su vra ćeni u Srbiju.

Jasno, nastavlja Index.hr, i jedna i druga strana tvrde da su u pravu. Ali, neko laže. Naime, Hrvatska tvrdi da prelazak granice nije bio najavljen.

“Imam informacije da je jutros oko pola 7 zaustavljen kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne uniforme u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i na osnovu zakona o nadzoru hrvatske granice nisu ispunjeni uslovi za ulazak na teritoriju druge države. Poseta bi trebalo da bude najavljena i postoje propisi kako se to radi”, rekao je u subotu direktor hrvatske policije Nikola Milina.

Ali, srpska strana tvrdi suprotno, kaže da su uredno najavili prelazak granice. Agencija Tanjug, koja je prva objavila priču pozivajući se na srpsko ministarstvo obrane, objavia je da je izaslanstvo bilo najavljeno, a da je unošenje uniformi bilo “potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe”.

Nakon što je buknula cela afera o svemu se oglasio državni vrh s obe strane.

“Tko laže? Lako je dokazati”
Ali, ostaje nejasno ko laže. A to je lako dokazati, piše Index.

Hrvatska strana tvrdi da delegacija nije bila najavljena. I tu Hrvatska zapravo nema šta da dokaže – ne može se dokazati da nema nekog dokumenta jer ga naprosto nema.

Ali, srpska strana tvrdi da je put uredno najavljen. To je odmah u tekstu na Tanjugu u nedelju, kad se sve i otkrilo, tvrdilo srpsko Ministarstvo obrane.

Da je hrvatska strana znala za dolazak delegacije, tvrdi i Saša Milutinović, pukovnik Vojske Srbije. On je istaka da je Ministarstvo obrane Srbije učinilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Hrvatske kada je reč o toj poseti, dodajući da je očito nešto drugo presudilo da delegacija ne prisustvuje tom obeležavanju.

U tom smislu, trebalo bi da postojati pisani trag da su put najavili, a onda i odgovor hrvatske strane. Srpske vlasti, dakle, vrlo lako mogu dokazati da je put bio najavljen. Čudno je što to nisu napravili. Samo moraju pokazati dokument kojim najavljuju dolazak delegacije, a eventualno i odgovor Hrvatske. Jasno, ako takav dokument imaju, zaključuje Index.hr

Slične objave

Šta je u Makronovom “diplomatskom koferu”?

D V

Svjetski dan posvećen autizmu

M.

Predsjednik Njemačke zamolio Poljsku za oproštaj

M.

Ostavite komentar