Svijet Vijesti

Han je htio da ostane, ali Ursula ima drugačiji plan

Johanes Han, kojeg je Austrija imenovala za člana nove Evropske komisije, mogao bi dobiti ključni resor u toj instituciiji EU.

Prema pisanju bečkog dnevnika “Standard” medju novinarima je križila lista sa imenima i nadležnostima novih članova Evropske komisije u kojoj je Han bio planiran za resor unutrašnjih pitanja i migracije.

Međutim, list saznaje da je to bilo samo razmišljanje nove šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja sada namerava Hanu da dodeli resor finansija EU, koji je do sada vodio Ginter Etinger.

“Prljava kampanja” je počela: Tajne službe, hakerski napadi i molotovljevi kokteli
Han je želeo da ostane na mestu komesara za proširenje, i bude dalje nadležan za spoljne odnose EU, ali je u Komisiji običaj da komesari i službenici redovno menjarju resore.

Resor finansija u Komisiji se ubraza u “ključne” nadležnosti, jer je nadležni komesar jedan varsta ministra finansija i tako nadzire sve programe i političke projekte, odnosno prihode iz država članice.

Iduće godine treba da se pregovara o novom budžetu, što će biti škakljivo političko pitanje, koje očekuje komesara za finansije.

Slične objave

UŽAS U NOVOM GRADU Muškarca udario voz, na mjestu ostao MRTAV

M.

Knežica: Poginuo prilikom slijetanja traktora

M.

Gosti kafića kod Knina napadnuti dok su gledali utakmicu Zvezde

M.

Ostavite komentar