Svijet Vijesti

Saudijski kralj smijenio ministra i na njegovo mjesto postavio sina

Saudijski kralj Salman u nedelju je smijenio ministra energetike i na to mesto postavio jednog od svojih sinova, princa Abdulaziza bin Salmana.

Mesto ministra energetike važi za jednu od najvažnijih pozicija u zemlji.

Analitičari smatraju da je to učinjeno jer su cene nafte već duže vreme ispod nivoa potrebnog da održe potrošnju vlade. ;Sirova nafta se prodaje za manje od 60 dolara po barelu, a za stabilan saudijski budžet potrebno je izmedju 80 i 86 dolara.

Novi ministar energetike je stariji polubrat 34-ogodišnjeg prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana i u zemlji važi za iskusnog u naftnoj industriji. On je bio državni sekretar za energetska pitanja od 2017. godine, ali se ne smatra bliskim s bratom, navodi AP.

Ovo je prvi put da neko iz vladajuće porodice Al Saud vodi važno ministarstvo energetike.

Princ Abdulaziz zamenjuje Kalida al Faliha koji je samo nekoliko dana ranije smenjen i sa mesta predsednika upravnog odbora državnog naftnog giganta Aramka, kompanije koju je nekad vodio kao generalni direktor. Nadležnosti Al Falihovog ministarstva su takodje nedavno smanjene kada su rudarstvo i industrija izdvojeni u novo ministarstvo.

Spekuliše se da Al Falih više nije po volji prestolonaslednika koji se zalaže da oslobodi saudijsku privredu zavisnosti od prihoda od nafte.

Al-Falih, koji je bio ministar energetike od 2016, imao je ključnu ulogu u prinčevom ekonomskom preobraćanju zemlje. On je u januaru izrazio zabrinutost na energetskom forumu u Abu Dabiju zbog nestabilnih cena nafte u poslednje dve do tri godine.

Da bi zaustavio pad cene nafte, on je izdejstvovao u okviru Opeka, kao i sa drugim vodećim proizvodjačima, poput Rusije, ;dogovor o smanjenju proizvodnje nafte. Prema dogovoru, proizvodnja je ove godine smanjena za 1,2 miliona barela dnevno, od čega najveći deo otpada na Saudijsku Arabiju koja je vodeća u Opeku.

Saudijski kralj je ukazom smenio i sadašnjeg zamenika ministra energetike Abdulaziza al Abdulkarima i još nije imenovao novog.

Kralj je medjutim imenovao Osamu bin Abdulaziza al Zamila za zamenika ministra novog ministarstva za rudarstvo i industriju.

Ukazi su izdati rano jutros i objavljeni su u državnoj saudijskoj novinskoj agenciji.

Slične objave

Muškarac s Kosova uhapšen u Njemačkoj

M.

Uprava “Aluminija”: Nemamo novca za pokretanje proizvodnje

M.

Moskva je rekla nećemo štiti Srbiju i bombardovanje je prestalo?

M.

Ostavite komentar