Region Vijesti

Osude Pupovca zbog izjave o sličnosti HR i NDH

Hrvatski premijer Andrej Plenković i Milorad Pupovac će iduće nedelje ponovo razgovarati o izvinjenju koje od lidera SDSS-a traži vrh HDZ-a.

Izvinjenje se traži jer je Pupovac uporedio Hrvatsku s NDH, što je izazvalo političku krizu u vladajućoj koaliciji.

Plenković je na pitanje da li će do tog sastanka doći rekao da sa Pupovcem “kontinuirano razgovara”, dok lider SDSS-a još nije ni potvrdio ni demantovao da će uputiti traženo izvinjenje, prenose hrvatski mediji.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je izjava Pupovca nedopustiva, netačna i neprihvatljiva, prenosi Hina.

“Naravno da ćemo razgovarati o toj izjavi koja ne pridonosi stabilizaciji i smirivanju tenzija u hrvatskom društvu”, rekao je Božinović.

Predsednik SDP-a Davor Bernardić ocenio je da je lider SDSS-a preterao u izjavama, ali i kako se, s druge strane, u Hrvatskoj “stvorila klima napada na druge i drugačije zahvaljujući delovanju i ove Vlade”.

Izjavio je i da su iz istog razloga u Hrvatskoj postali normalni i napadi na Srbe. Pomenuo je i legalizovanje povremene upotrebe ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, kao i izbacivanje svedočanstva holokausta Ane Frank iz lektire.

Bernardić je rekao i da je predlog predsedničkog kandidata Miroslava Škore o zabrani SDSS-a nedopustiv.

Kandidat za predsednika Hrvatske Zoran Milanović je rekao da prvo treba dobro videti šta je Pupovac stvarno rekao, jer želi da bude oprezan s takvim komentarima, s obzirom na to da je vreme izbora i da se “zna ko diže hajku protiv manjina, Srba, Jevreja”, prenela je regionalna N1.

“Pupovac želi iskamčiti što više, a Plenković ga drži zbog medjunarodnog ugleda”, smatra Milanović.

Milanović je ocenio da je pogrešno to što je Pupovac izjavu dao za bosanskohercegovačke medije posle napada na Srbe u Uzdolju pored Knina.

“Nadam se da nije preterao. Moram videti svaki zarez, jer on uvek kad govori hoda po jajima, svestan koliko svaka njegova izjava može izazvati reakcije i koliko s njome može da se manipuliše”, rekao je Milanović.

Slične objave

Stanivuković: STOP REPRESIJI – ko je ubio Milana Vukelića, ostavka Lukaču…

M.

Ko je naručio ubistvo Mauzera?

M.

Bivši šef ETA uhapšen u Francuskoj

M.

Ostavite komentar