Mobilni svijet Tehnologija

Predstavljen Huawei Kirin 990 čipset sa 5G podrškom

Huawei je danas, tokom IFA 2019 sajma, predstavio Kirin 990 5G čipset, za koji kompanija tvrdi da je “prvi industrijski 5G SoC”.

Čipset ima ugrađen radio, kompatibilan sa 5G mrežom koja polako postaje trend kod proizvođača i provajdera širom sveta.

Kirin 990 5G je 7nm osmojezgarni čipset, koji ima 10,3 milijardi tranzistora. Čipset koristi dva velika, dva srednja i četiri mala jezgra kako bi optimizovao multitasking, a radni taktovi jezgara su 2.86GHz, 2.36GHz i 1.95GHz. Kirin 990 5G takođe ima i Mali G76 grafički procesor sa 16 jezgara, koji bi trebalo da omogući dosta snage za mobilni gejming.

Ipak, Huaei najviše pažnje usmerava ka 5G i AI tehnologijama. Kompanija je istakla da Kirin 990 5G može da dostigne do 2.3 Gbps downlink i do 1.25 Gbps uplink brzine. Poređenja radi, Snapdragon X55 modem može da dostigne 7Gbps, ali Qualcomm još nije predstavio konkretan čipset sa integrisanom 5G podrškom.

S obzirom na to da je AI još uvek bitna karakteristika kod mnogih proizvođača, Huawei ističe da NPU (neural processing unit) kod Kirin 990 5G čipseta može da se koristi za zadatke kao što su prepoznavanje lica i glasa. Čipset ima veliki dvojezgarni NPU i malo jezgro za manje zahtevne aplikacije.

Ostale karakteristike Kirin 990 5G čipseta uključuju image signal procesor pete generacije, koji omogućava nove niovu tehnologiju smanjenja šuma na DSLR nivou, a za koju Huawei tvrdi da je prva na mobilnim telefonima.

Huawei nije objavio kada će novi čipset biti dostupan u uređajima, ali se pretpostavlja da će se pojaviti u narednom kompanijinom premijum telefonu.

Izvor: Engadget

Slične objave

Huawei Watch GT dobio Active i Elegant edicije

D V

Dark Mode za Facebook Messenger je moguće pokrenuti uz pomoć emotikona mjeseca

V.R.

Airbnb 2020. godine izlazi na berzu

V.R.

Ostavite komentar