Auto-moto Koncepti

Mercedes EQS concept na sajmu u Frankfurtu

Uz brojne novitete (serijski EQV, hibridni A250e i B250e, novi GLE Coupe, Mercedes-AMG GLB 35…), Mercedes će sljedeće nedelje na sajmu automobila u Frankfurtu prikazati i novo koncept vozilo, mada o njemu za sada nema mnogo detalja.

Poznato je jedino da se radi o potpuno električnom konceptu koji će biti deo njihovog EQ podbrenda električnih vozila, kao i da će imati istem autonomne vožnje, kamere umesto klasičnih retrovizora i ogromni ekran osetljiv na dodir smešten na mestu centralne konzole.

Ovo je u stvari najava za luksuzni EQS koji se na tržištu očekuje tokom 2022. godine.

Kako bilo, EQS će biti napravljen na potpuno novoj, modularnoj EV platformi. U konstrukciji će biti upotrebljeni čelik, aluminijum i ugljenična vlakna, a sem EQS-a ovu platformu će koristiti i drugi električni modeli sa znakom trokrake zvezde.

EQS će se proizvoditi zajedno sa sledećom generacijom regularne S klase, i to u novoj Mercedesovoj fabrici u Štutgartu (“Factory 56”).

Za sada je poznato da će budući serijski EQS imati dva elektromotora (kombinovana snaga iznosi više od 400KS), kao i pogon na sva četiri točka,

Mercedes je već zaštitio oznake EQS 350 do EQS 600, što znači da će se u gami ove buduće električne limuzine nalaziti više različitih verzija.

Mercedes je inače jedna od brojnih kompanija koje su najavile električnu ofanzivu pa će tako do 2022. godine lansirati 10 potpuno električnih vozila.

Sve u svemu, u Mercedesu kažu da će zajedno sa plug-in hibridima i modelima sa 48-voltnim sistemom u svojoj ponudi imati čak 130 elektrifikovanih vozila.

Takođe, Mercedes predviđa da će do 2025. godine električni modeli činiti između 15 i 25 odsto njihove ukupne prodaje.

Slične objave

Najava za električni Porsche Taycan

V.R.

Hispano Suiza Carmen – španska elegancija od 1,5 miliona evra

V.R.

Francuski “lav” pokazao očnjake u hali 1: Novi Peugeot 508 na sajmu

D V

Ostavite komentar