Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Na Lebršniku poginuli čuveni fizičar i alpinista

Dragomir Davidović (75), fizičar iz Institutu za nuklearne nauke “Vinča“, jedan je od dvojice planinara nastradalih na planini Lebršnik. Drugi nastradali je njegov dugogodišnji prijatelj alpinista Milan Matić (84), a oni su najvjerovatnije zbog guste magle i mraka promašili stazu i propali u ambis dubok 200 metara.

Nakon njihove pogibije, na društvenoj mreži Fejsbuk se oglasio sinovac Davidovića, Mitar Davidović, koji je napisao da su se javili u ponedjeljak u 18 časova da su krenuli nazad ka automobilu parkiranom kod planinarskog doma i od tada im se gubi svaki glas i trag. Pronađeni su juče po podne.

– Istraga je u toku, samo možemo da nagađamo šta se i kako desilo. Ja sam se nadao da će sve biti u redu i da nije ovo što se desilo. Užasan šok – napisao je Mitar.

Inače, Dragomir Davidović je, kako piše “Kurir”, radio u Laboratoriji za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine, u zvanju naučnog savjetnika. Sa svojim dugogodišnjim saradnicima napisao je i dvije knjige, “Eseji iz fizike“ i “Obnovimo fiziku“.

Davidović je držao veliki broj seminara i predavanja. Osim toga, jedno vrijeme predavao je Matematičku fiziku na Univerzitetu u Kragujevcu, kao i Matematičku lingvistiku u Filološkoj gimnaziji u Beogradu.

Naučna aktivnost Davidovića dala je značajne rezultate u atomskoj fizici, rasvjetljavanju nekih principijelnih pitanja teorije relativnosti, kao i u pitanjima zasnivanja kvantne mehanike, posebno u formulisanju kvantne mehanike u faznom prostoru. Njegovi najznačajniji radovi u atomskoj fizici su oni koji se odnose na jonizaciju dubokih atomskih ljuski relativističkim česticama.

Za rezultate u oblasti zasnivanja kvantne mehanike u faznom prostoru nagrađen je Oktobarskom nagradom Grada Beograda 1993. godine, dok je 1999. i 2004. godine dobio godišnju nagradu Instituta “Vinča“ za naučni rad.

Podsjetimo, Dragomir Davidović i Petar Matić nastradali su tokom uspona na planinu Lebršnik. Njihov nestanak prijavljen je juče, a nakon višesatne potrage tijela nastradalih planinara pronašli su pripadnici Gorske službe spasavanja Foča.

(Blic)

Slične objave

Lukač posuđuje vozila za MUP

M.

Uzimali po 4.000 evra za krijumčarenje migranata u BiH

M.

Poruka “Za dom spremni” na zgradi Hrvatskog novinarskog društva

M.

Ostavite komentar