Tehnologija World-wide-web

Malver iz piratizovanih knjiga

Studentsko i učeničko iskustvo se danas prilično razlikuje u odnosu na ranije periode, pa su, na primer, udžbenici skuplji nego prije.

Upravo se zbog toga sve više studenata u Sjedinjenim Američkim Državama odlučuje za piratizovane kopije koje sa sobom donose još nešto pored znanja.

Eksperti iz kompanije Kaspersky nedavno su otkrili da su ovako distribuirane knjige raj za malver, te je tokom prethodne školske godine zabeleženo čak 356 hiljada slučajeva preuzimanja malvera u paketu sa knjigama i esejima. Više od dve trećine slučajeva odnosilo se samo na inficirane eseje, a pretpostavlja se da je tako zbog toga što više studenata preuzima pojedinačne tekstove nego čitave knjige. Kada su vrste malvera u pitanju u najvećem broju slučajeva radilo se o Stalk malveru koji se uspešno prenosi i preko USB priključaka, te može da dovede i do ozbiljnijih napada, a napadačima najčešće služi da preko njega distribuiraju druge malvere.

Kao mera predostrožnosti se, naravno, preporučuju provereni izvori za preuzimanje materijala, što nije uvek jednostavno kada se radi o piratizovanim udžbenicima. Vesti o novim lancima malvera u okviru piratizovanih knjiga uopšte nisu iznenadile eksperte, budući da se PDF i Word fajlovi već neko vreme koriste kao oružja u okviru malicioznih napada.

Izvor: TNW

Slične objave

Instagram će upozoravati korisnike kojima se sprema ukidanje naloga

V.R.

Sertifikovan Samsung Galaxy Xcover 5

D V

Autori World of Tanks predstavljaju novu igru

V.R.

Ostavite komentar