Nauka i IT Tehnologija

Robot sa Internacionalne svemirske stanice se vratio na Zemlju

Ljudi su sve bliže tome da dobiju napredniju robotsku asistenciju u kosmosu, a nakon što se robot CIMON sa Internacionalne svemirske stanice 27. avgusta vratio na Zemlju, poslije uspješno provedenog vremena u svemiru.

Robot je tokom svog boravka u stanici uspešno demonstrirao AI veštine, poput identifikovanja astronauta i davanja instrukcija za rešavanje određenih problema, kao i sposobnost da se kreće u uslovima bez gravitacije, što je samo početak robotskih eksperimenata u ovim uslovima.

IBM i Airbus, koji su zajedničkim snagama kreirali prvog CIMON robota, sada rade na njegovom nasledniku, čijem će razvoju doprineti i sve ono što se naučilo od loptastog robota prve generacije. Tako se planira da novi CIMON ima snažniji kompjuter, bolje mikrofone, poboljšanu kontrolu kretanja, i bolji sistem za prepoznavanje govora. CIMON druge generacije bi do stanice trebalo da stigne u decembru, a kako bi se započelo sa novom serijom testiranja.

CIMON sistem polako postaje hub za eksperte iz celog sveta, pa su stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država po ugledu na njega nedavno predstavili Astrobee robota, dok je Rusija u kosmos poslala svog humanoidnog robota Fedora. Sve je više onih koji u robotima vide dragocene alate za pomoć u funkcionisanju u kosmosu, a posebno u budućnosti kada će astronauti sve više vremena provoditi daleko od Zemlje.
Pročitajte i:  Roboti bi mogli da preuzmu 20 miliona radnih mesta do 2030.

Izvor: Engadget

Slične objave

Corsair objavio M55 RGB Pro pristupačni gejming miš

D V

OnePlus 7T se pojavio na Geekbenchu sa Androidom 10

V.R.

Asus ROG Phone 2 stiže u drugoj polovini jula

V.R.

Ostavite komentar