Auto-moto Ostalo

Zaposleni u FCA Srbija se vraćaju na posao 2. septembra

Kako prenosi FoNet, poslije plaćenog odsustva i kolektivnog odmora, zaposleni u kompaniji “Fijat Krajsler automobili” vraćaju se na svoja radna mesta u ponedeljak 2. septembra. Tada će, poslije jednoipomjesečnog prekida, biti obnovljena proizvodnja “fijata 500L”.

Radnici “Fijata” su 17. jula upućeni na plaćeno odsustvo, potom su iskoristili letnji deo kolektivnog godišnjeg odmora, a zatim nastavili plaćeno odsustvo.

Za vreme odsustva zaposleni su primali 65 odsto redovne zarade, dok je godišnji odmor plaćen u skladu sa Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu.

Prema ranijim najavama, u septembru će raditi devet radnih dana tokom kojih bi, s obzirom na uobičajenu dnevnu proizvodnju od 410 do 420 vozila, iz fabrike izašlo blizu 4.000 novih gotovih automobila sve tri verzije modela “500L”.

Prema nezvaničnim podacima, u kragujevačkoj fabrici automobila tokom ove godine proizvedeno je 25.000, a očekuje se da će ukupna godišnja proizvodnja biti oko 40.000 vozila.

Na zahtev “Fijat Krajsler autumobila” Vlada Srbije je ranije odobrila mogućnost za dodatnih 87 dana plaćenog odsustva pored zakonskog maksimuma od 45 dana godišnje, a prema informacijama iz fabričkog sindikata zaposlene do kraja godine očekuje još nekoliko prekida proizvodnje.

Po tom osnovu, tokom ove godine, zaposleni u “Fijatu” na plaćenom odsustvu mogu biti ukupno 132 dana, što uz godišnji odmor, državne i verske praznike iznosi oko 160 radnih dana.

Izvor: FoNet / RTS

Slične objave

Mercedes i BMW zajedno razvijaju autonomna vozila

V.R.

Stvorio je Mustang, ali i još jedno poznato ime

V.R.

Porsche počinje proizvodnju električnog Taycana u ponedeljak, stiglo već 30.000 rezervacija

V.R.

Ostavite komentar