Republika Srpska / BiH Vijesti

“Palmer će biti aktivan i u BiH”

Ponovno uvođenje funkcije specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan je pokazatelj da Vašington želi da ubrza rješavanje najvažnijih otvorenih pitanja u regionu, ocijenio je za Fenu ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Na tu funkciju imenovan je Metju Palmer.

Crnadak ističe da će glavni Palmerov zadatak biti dijalog Beograda i Prištine, odnosno problem Kosova, ali će, kaže, sigurno biti aktivan i u ostalim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Metju Palmer imenovan za specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan

“Palmer dobro poznaje prilike u ovom dijelu Evrope, govori srpski jezik, ima i jake porodične veze s regionom i nadam se da će biti uspješan na novom poslu”, rekao je Crnadak.

Kao predstavnik RS u Savjetu ministara, smatra da je “za nas jačanje Palmerove uloge bitno”, jer on, kako je naveo, poštuje Republiku Srpsku i dejtonsku strukturu, kao i potrebu da se u BiH stvari rješavaju isključivo kompromisom.

Iz Stejt Departmenta je objavljeno da će Palmer, koji je na poziciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD u birou za Evropu i Evroaziju, imati i zadatak da “predvodi naše napore da ojačamo američku uključenost u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu”.

Izvor: Fena

Slične objave

Kataklizmičan scenario: Zbog promene klime, sledi evakuacija 200 miliona ljudi

M.

BL: Krošnje padale na ulicu

D V

Splav počeo da tone tokom maturske žurke

M.

Ostavite komentar