Region Vijesti

Dačić: Vještački format sastanka, pozvana teritorija

Ministar Ivica Dačić ukazao je na neprincipijelnost sastanka u Helsinkiju, jer mu nisu prisustvovali samo ministri spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo u EU, već i “teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU”.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovao je u Helsinkiju, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država članica EU i “partnera sa Zapadnog Balkana” i Turske.

Ivica Dačić je kritikovao format sastanka, koji su organizovali visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini i finsko predsedavanje EU.

“Ako je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci održavaju u formatu ministara spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo u EU, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata”, naveo je Dačić, saopštava Ministarstvo spoljnih poslova.

Istakao je da su kriterijumi EU za sticanje statusa kandidata za članstvo veoma jasni i da je taj status zaslužen postizanjem odgovarajućih rezultata u procesu pridruživanja, a na osnovu zajedničke odluke država članica.

“U tom smislu je format u kome je današnji sastanak sazvan – veštački, jer nije baziran na tim kriterijumima, i predstavlja svojevrsni presedan. Prvi put u praksi je na sastanak u ovom formatu pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. Svesni smo da je odluka o pozivanju suvereno pravo Visoke predstavnice, ali, svejedno, moramo da ukažemo na neprinicipijelnost”, rekao je Dačić.

RTS

Slične objave

Kanabis još nekoliko koraka do lijeka

M.

Srbija nabavlja francuske rakete “mistral”, Makron donosi vojne sporazume

M.

Spriječen teroristički napad u blizini Vašingtona

M.

Ostavite komentar