Magazin Zanimljivo

Kako je nastao Chanel 5

Flašica parfema Chanel 5 se navodno proda svakih 55 sekundi. Iako možda nije uvijek sasvim precizan, taj je broj je još jedna veza s brojem pet koji je za Gabrielle Coco Chanel imao posebnu simboliku.

Rođena prije 136 godina, 19. avgusta 1883. godine, Gabrielle je s 12 godina, zajedno s još dvije sestre, nakon majčine smrti završila u sirotištu u samostanu u Aubazineu, gdje je provela sljedećih šest godina. Vjerovatno je to bila jedna od najboljih stvari koja joj se mogla dogoditi jer je tamo naučila da šije. Staza kojom je išla na svakodnevnu molitvu u katedrali bila je složena u kružnim oblicima koji su ponavljali broj pet. Gabrielle je smatrala da taj broj simboliše suštinu svake stvari, njen duh i mistično značenje.

Godinama kasnije, 1920., kad je kao slavna modna kreatorka, uspješna poslovna žena i ljubimica pariške društvene elite odlučila da uđe u svijet parfema, između testera označenih brojevima od jedan do pet i od 20 do 24, izabrala je miris koji se nalazio u flašici s brojem pet. Stručnjaku za parfeme Ernestu Beauxu, kog je angažovala za razvoj novog mirisa, rekla je “predstavljam svoju kolekciju 5. maja, petog mjeseca u godini, pa će ovaj primjerak broj pet zadržati ime koje već ima, to će donijeti sreću”.

Gabrielle je, nakon što je nastupala kao kabaretska pjevačica, zahvaljujući čemu je i dobila nadimak Coco jer je često pjevala pjesmu “Ko je vidio Coco?”, u Pariz stigla 1909. kao ljubavnica bogatog tekstilnog preduzetnika Etiennea Balsana, ali i njegovog prijatelja, Engleza Arthura “Boya” Capela, koji je finansirao njezine prve poslovne poduhvate. Na početku je to bio butik za izradu šešira. Do 1921. kad se Chanel No. 5 pojavio na sceni, imala je uspješne butike u Parizu, Deauvilleu i Biarritzu, vilu na jugu Francuske, a vozila se u sopstvenom plavom Rolls Royceu.

Coco Chanel Foto: Profimedia

Željela je da kreira miris koji će opisati novu, modernu ženu čije je ona sama bila oličenje, miris za svoje najbolje klijentkinje, što je bio novi trend među modnim kućama. Bilo joj je važno da parfem ima svježinu koju je pamtila iz svoje kompleksne, problematične prošlosti – miris sapuna i svježe oprane kože iz dana koje je provela u manastirskom sirotištu.

Ipak, nije bilo lako naći kreatora parfema koji to može postići. U to vrijeme se svež miris mogao postići upotrebom citrusa; bili su svježi i šarmantni, ali nisu bili trajni. Hemičari su već bili izolovali aldehide, organske spojeve koji su mogli vještački da kreiraju takve mirise, ali bili su izuzetno moćni i nerado su korišćeni.

U kasno ljeto 1920. Coco je bila na odmoru na Azurnoj obali s ljubavnikom, velikim vojvodom Dimitrijem Pavlovičem. Tamo je čula za Beauxa, sofisticiranog kreatora parfema koji je radio za rusku kraljevsku porodicu i živio u Grasseu, središtu parfemske industrije. Radoznao i hrabar majstor, Beaux je prihvatio izazov koji je Coco postavila pred njega. Trebalo mu je nekoliko mjeseci da usavrši novi miris i predstavio joj je deset uzoraka.

Ona je, dakle, izabrala broj pet, a jedna od priča vezanih za to kaže kako je ta mješavina bila rezultat laboratorijske greške – navodno je neko od Beauxovih pomoćnika dodao dozu aldehida u količini koja se nikad prije nije koristila. Jedan od aldehida miriše kao sapun i vjerovatno je to ono što je, uz ostale sastojke, najviše privuklo Coco.

Pozvala je Beauxa i još neke prijatelje u popularni restoran na rivijeri kako bi proslavili i odlučila je parfemom da poprska sto i oko njega. Svaka žena koja je prolazila pored njih zaustavila se i pitala koji je to miris i gdje se može nabaviti. Za Coco je to bio trenutak potvrde da će novi parfem biti revolucionaran. Na predstavljanju nove kolekcije 5. maja 1921. namirisala je stvari novim mirisom i poklonila flašice odabranim prijateljicama iz visokog društva. Uspjeh je bio trenutan.

Coco je umrla u Parizu, u hotelu “Ritz”, koji je bio njena prava rezidencija više od 30 godina, 10. januara 1971. u 87. godini, a sahranjena je na groblju Bois-de-Vaux u švajcarskoj Lausannei.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Slične objave

Majka uhapšena nakon što je na krovu vozila djecu, i to u bazenu

J K

Velika okeanska „grabulja“ počela da čisti „ostrvo smeća“ u Pacifiku

M.

Samo jedna rečenica je dovoljna da izbjegnete svađu sa partnerom i riješite svaki problem

V.R.

Ostavite komentar