Hrana i zdravlje

Tikvice jačaju kosti i snižavaju pritisak

Tikvice su bogate vitaminima A i C kao i antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala i starenja. Spadaju u niskokalorične namirnice, sadrže karotenoide koji štiti oči, kožu, srce…

Često su zastupljene u ishrani ali mnogi ne znaju da tikvice imaju čudesnu moć. Bogate su vitaminima A i C kao i antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala i starenja. Spadaju u niskokalorične namirnice, sadrže karotenoide koji štiti oči, kožu, srce ali i od karcinoma prostate. Vitamin K i magnezijum u tikvicama utiču na jačanje kostiju.

Odlična su zamena za testenine a preporučuju se i osobama sa povišenim šećerom u krvi. Istraživanja su pokazala da oni koji redovno konzumiraju namirnice bogate biljnim vlaknima, poput tikvica, imaju manji rizik od srčanih oboljenja. Pomažu i kod snižavanja lošeg holesterola ali i krvnog pritiska, jer sadrže dosta kalijuma. Ukoliko često jedete tikvice možete brzo da se rešite viška kilograma. Osim što su bogate vodom i vlaknima, stvaraju osećaj sitosti, odnosno regulišu apetit.

Slične objave

Ledena kafa hladni užitak

V.R.

Spisak nepoželjnih: Ove namirnice morate da izbacite iz ishrane

Igor Mudrinić

Pull up ili chin up: Kako hvat pri zgibovima utiče na izgradnju mišića

J K

Ostavite komentar