Svijet Vijesti

Iranski tanker promenio kurs

Iranski tanker sa 2,1 miliona barela sirove nafte vredne 130 miliona dolara, pre nekoliko dana pušten iz Gibraltara nakon višednevne zaplene.

Tanker je promenio kurs i sada plovi ka lucu Mesrin u Turskoj pošto je Grčka saopštila da neće da rizikuje svoje odnose sa SAD koje se protive i prete sankcijama ukoliko tanker stigne u Grčku, prenosi AP.

To je otkriveno kada je posada tankera “Adrijan Darja 1” unela novu destinaciju u Automatski identifikacioni sistem, međutim, navodi se, Turska možda i nije krajnja destinacija.

Kako se navodi, turska luka Mesrin se nalazi 200 kilometara severozapadno od rafinerije u Banijasu u Siriji, gde je navodno tanker i krenuo, pre nego što je početkom jula zadržan u Gibraltaru.

Pretpostavlja se da će tanker stići u Mesrin za nedelju dana.

Zaustavljanje a zatim puštanje tankera u Gibraltaru pojačalo je tenzije između Irana i SAD, a prema dokumentima SAD, tanker je navodno u vlasništvu iranske Revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija.

B92

Slične objave

Indeks: Nijemci šokirani rasizmom hrvatske diplomatkinje u Berlinu

M.

BiH SVE DALJE OD EVROPE Ne stišavaju se reakcije oko mišljenja Evropske komisije

M.

Rusija: Tranzicija Alžira bez mešanja trećih zemalja

M.

Ostavite komentar