Svijet Vijesti

Oči SAD okrenute ka Grčkoj: Približava im se iranski tanker

SAD stavile do znanja vladi u Atini da bi svako nastojanje da se pomogne iranskom tankeru, koji plovi ka grčkim vodama, moglo da ima posledice.

Iranski tanker, koji je zaplenjen u vodama Gibraltara pre više od mesec dana, konačno je u ponedeljak isplovio iz luke i krenuo ka vodama Grčke. Čim je tanker s naftom isplovio, Teheran je poslao poruku Vašingtonu da slučajno ne pokušava da ga zapleni.

Međutim, SAD danas prete Grčkoj, ka čijim vodama ide tanker. kako se navodi, “SAD su stavile jasno do znanja vladi u Atini da bi svako nastojanje da se pomogne iranskom tankeru, koji plovi ka grčkim vodama nakon što je oslobođen u Gibraltaru, značilo podršku onima koje SAD smatraju teroristima i da bi moglo da ima potencijalne krivične posledice”.

To je rekao zvaničnik Stejt departmenta, koji je naveo da su Sjedinjene Države prenele svoju “snažnu poziciju” vladi u Atini u vezi sa iranskim tankerom, za koji Vašington tvrdi da nosi naftu za Siriju.

Tanker Adrijan Darija 1 otisnuo se iz gibraltarske luke kasno u nedelju i podaci za praćenje brodova pokazuju da plovi ka Kalamati u Grčkoj.

Američki zvaničnik rekao je da tanker prevozom nafte pomaže Islamskoj revolucionarnoj gardi, koju su Sjedinjene Države označile kao terorističku organizaciju.

B92

Slične objave

Ljimaj: Platforma i pregovarački tim zaustavljaju Tačija

M.

Kredit od 150 miliona evra: Parlament Srpske usvojio odluku o zaduženju

D V

Tri bolnice dužne 113 miliona KM

M.

Ostavite komentar