Republika Srpska / BiH Vijesti

Šarović formirao krizni štab za sprečavanja pojave afričke svinjske kuge

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović donio je odluku o formiranju Zajedničkog centra za kontrolu afričke kuge svinja, kriznog štaba koji će raditi na sprečavanju pojave ove bolesti u Bosni i Hercegovini.

Zadatak tima je provođenje svih potrebnih mjera nadzora i prevencije, odnosno sprečavanja unošenja bolesti afričke kuge svinja u BiH, a nakon pojave ove bolesti na području zemalja regiona, u Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Bugarskoj.

Zajednički centar radiće na koordinaciji provođenja svih aktivnosti i mjera u cilju sprečavanja unošenja, ranog otkrivanja i suzbijanja afričke kuge svinja, kao i koordinaciji provođenja epidemiološkog ispitivanja na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, prethodno je Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu afričke svinjske kuge iz Republike Srbije, kojim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

NN

Slične objave

Beograd: Jedna osoba ubijena

D V

Misterija nestale tinejdžerke u Vatikanu i dalje neriješena

D V

Izvještaj IRB-a u NS RS poslije četiri godine

M.

Ostavite komentar