Republika Srpska / BiH Vijesti

Prazne učionice u Srpskoj: Sve manje đaka

U prvi razred osnovnih škola na teritoriji Republike Srpske drugog septembra će krenuti 9. 300 prvačića. To je čak 400 djece manje u odnosu na prošlu godinu. Iz resornog ministarstva tvrde da niko od nastavnika neće ostati bez posla, međutim, mnogi koji su imali punu normu časova, sada će je izgubiti.

Broj djece u osnovnim školama u Republici Srpskoj iz godine u godinu drastično opada. U ovu školsku godinu će biti upisano 400 prvačića manje nego u prošlu, a da se stanje godinama pogoršava, pokazuje i podatak da je upisano čak 1.300 prvačića manje nego prije devet godina. 

U resornom ministarstvu tvrde da zbog toga niko od nastavnika neće izgubiti posao. Međutim, mnogi prosvjetni radnici koji su imali punu normu časova, sada će je izgubiti. U Sindikatu obrazovanja kažu da im se već obratilo nekoliko nastavnika koji kažu da su izgubili normu, zbog čega su im značajno smanjena i mjesečna primanja.

Podaci o ukupnom broju djece u osnovnim školama nisu ništa bolji. Za četiri posljednje godine, broj učenika u osnovnim školama se smanjio za oko šest hiljada. Demografi upozoravaju da, za sada, nema naznaka da će negativni trend biti zaustavljen, jer je prirodni priraštaj u Republici Srpskoj negativan, a veoma visok je i stepen migracija stanovništva u inostranstvo.

Broj učenika je duži niz godina u padu, međutim, broj zaposlenih je rastao, pa je u prošloj godini u osnovnim školama bilo zaposleno 12.500 radnika, od čega 8.400 nastavnog i čak 4.100 vannastavnog osoblja.

Slične objave

Uskoro slijede nova hapšenja

M.

U švajcarskim Alpima poginula dva planinara

D V

Ruski Su-27 presreo američkog Posejdona

M.

Ostavite komentar