Tehnologija World-wide-web

Polovina “guglanja” ne završi klikom ni na jedan link

Google je najmoćnija i najposećenija internet pretraga na svijetu – to znamo odavno, a sada je to još jednom potvrđeno kroz podatke marketinške analitičarske kuće Jumpshot koja se bavi istraživanjem navika korisnika weba.

O ovoj kompaniji, među ostalim, mere “klikove” na internet stranicama i iz tih podataka u stanju su iščitati vrlo zanimljive statistike.

Prema njima, od svih internet pretraživanja (podaci se odnose na SAD), na Google-ove platforme otpada čak 94 odsto. Manje udele drže njihovi servisi Google Maps i YouTube, oko 20 odsto svih internet upita za pretraživanje obavlja se putem pretrage slika Google Images, dok se velika većina, gotovo 70 odsto svih pretraživanja obavlja putem osnovne Google-ove pretrage, prenosi portal ITvesti.

Međutim, podaci pokazuju da čak preko polovine ovakvih pretraživanja ne rezultuje klikom ni na jedan rezultat pretraživanja. Ovakva je situacija prvi put zabeležena u junu ove godine, kada je udieo pretraživanja koja nisu rezultovala klikom na linkove premašio 50 odsto. Oko 45 odsto pretraživanja na kraju završi klikom na neki od linkova u rezultatima, dok se na oglase klika u oko 4,4 odsto slučajeva.

Reč je o ukupnim statistikama, ali kada se one podele na mobilno i desktop pretraživanje slika je značajno drugačija: na desktopu bez klika ostane tek oko 33 odsto “guglanja”, dok je na mobilnim uređajima taj procenat blizu 62%. Ovi podaci potvrđuju ono što i sami vidimo u praksi – na telefonu obično nešto “izguglamo” na brzinu, odgovor dobijemo već na prvoj stranici rezultata, i u većini slučajeva nije potrebno tražiti ili klikati dalje.

Slične objave

Microsoft će usporiti svoju objavu većih Windows 10 nadogradnji

V.R.

UniCredit banka ugasila naloge na društvenim mrežama

V.R.

Više od 87% Google Chrome ekstenzija ima manje od 1000 instalacija

V.R.

Ostavite komentar