Region Vijesti

Mediji o susretu Vučića i Pompea: Glavna tema biće Kosovo

Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompema biće suštinski, a ne samo formalnog karaktera, piše “Blic”.

List navodi da će visoki američki zvaničnik posle sednice SB UN o Bliskom istoku organizovati ručak samo za Vučića.

Tema će biti Kosovo, a u timu predsednika Srbije kažu da on potpuno spreman ide na sastanak.

“Predsednik Vučić se nikada ovako temeljno nije pripremao kao za ove sastanke u Nujorku”, navode u Vučićevom timu.

Predsednik Srbije će tokom boravka u Njujorku imati i druge sastanke a glavna tema svih biće upravo Kosovo.

Prema saznanjima “Blica”, Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na KiM , ali pre svega insistiraće u razgovoru sa Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije.

Vučić će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto.

“Predsednik će od najveće sile sveta tražiti balansirani i fer pristup rešavanju kosovskometohijske krize. Posle ove posete stvari će biti mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema južnoj srpskoj pokrajini”, kaže izvor “Blica”.

Iznenadni poziv Pompea Vučiću govori u prilog tezi da se Americi sa rešavanjem kosovskog problema i da želi da preuzme ključnu ulogu u tom procesu.

I “Novosti” pišu da bi sutrašnji sastanak mogao da nagovesti početak zaokreta u politici Amerike prema Beogradu i da je signal da Vašington preuzima inicijativu u rešavanju kosovskog čvora, što bi veoma brzo moglo da rezultira povlačenjem taksi i odmrzavanjem dijaloga.

Do susreta koji je očigledno rezultata direktne diplomatije koja traje duže vreme između Beograda i Vašingtona, dolazi u trenutku kada iz SAD stižu sve glasnije poruke da treba da se stavi tačka na višedecnijski konflikt, piše list.

Sagovornici “Srpskog telegrafa” saglasni su da je Vučićev odlazk u Njujork deo srpske ofanzive na SAD, a istovremeno sastanak tumače kao nastavak akcije koju je Donald Tramp započeo pismima upućenim predstavnicima Beograda i Prištine u kojima je naglasio da je došlo vreme za dogovor.

B92

Slične objave

“Haradinaj da prihvati stvarnost, evo na šta je Srbija spremna”

M.

Nešto drugačije sa Milošem Šolajom

M.

Sudar dva vojna aviona na sjeveroistoku Njemačke – da li su se piloti katapultirali?

M.

Ostavite komentar