Republika Srpska / BiH Vijesti

Džaferović: Očekujem da imamo i ANP i predsjedavajućeg Savjeta ministara

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović kazao je danas novinarima u Sarajevu da su sjednice Predsjedništva BiH zakazane i trebalo bi da budu održane sutra.

“Redovna sjednica, na kojoj treba da bude Godišnji nacionalni plan (ANP) i vanredna sjednica na kojoj bi trebalo da bude imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. I pitanje ANP-a i imenovanja predsjedavajućeg VMBiH su pitanja vladavine prava. Zakoni u ovoj državi se moraju poštovati, moraju se poštovati u cjelosti”, ističe on.

Kako kaže “nije moguć parcijalan pristup u poštivanju principa vladavine prava”.

“Očekujem da imamo i ANP i predsjedavajućeg VMBiH. Jedno s drugim ide, jedno bez drugog neće ići odnosno neće ići imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bez usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana”, naglasio je.

Očekuje da “svi mi, ako želimo prosperitet u BiH, i svima nama unutar ove države, poštujemo zakon ove države”.

“To je najbolje za sve. Poštovati zakone ove države znači postupiti po Zakonu o odbrani BiH, po Odluci Predsjedništva iz 2009. godine, naravno i po Zakonu o Vijeća ministara. Dakle, usvojiti i poslati ANP i imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH”, istaknuo je.

Ističe da treba tražiti načina da bude usvojen Godišnji nacionalni plan, te naravno i imenovan predsjedavajući Vijeća ministara BiH ‘i fokus je sad na tome’.

U funkciji potpredsjednika SDA Šefik Dažaferović prisustvuje sjednici Kolegija SDA koja se održava u Centrali te stranke. Uobičajeno je da će, kako je kazao, raspravljati o aktuelnoj političkoj situaciji, a pošto se bliži i kongres stranke ‘vjerovatno će i o tome biti riječi’.

FENA

Slične objave

Poziv SNSD-a licemjeran i neodgovoran

D V

Demonstracije protiv ustaške komemoracije

M.

Naoružani mladić u marketu “testirao” pravo da nosi oružje

D V

Ostavite komentar