Tehnologija World-wide-web

Kako su političari postali kriminalci ili posledice (ne)pouzdanog (ne)prepoznavanja lica

Propratne manifestacije tehnologije prepoznavanja lica (facial recognition) u Americi dovoljno su se nagomilale da proizvedu snažnu kontru takvoj praksi.

Iako se u liberalnom maniru kritikuje sama ideja preterane prismotre, neprofitna organizacija ACLU (American Civil Liberties Union) ne propušta priliku i da naglasi njenu nepouzdanost.

Prošlog jula, prilikom pobune protiv projekta Rekognition (koji je sprovodio Amazon u saradnji sa administracijom), taj sistem je testiran na fotografijama američkih kongresmena.

Kako je bogata baza privedenih i osuđivanih lica pogrešno ocenila, 28 kongresmena su kriminalci. Prilikom podnošenja ovogodišnje inicijative AB1215, koja bi proglasila prepoznavanje lica od strane policijskih kamera nezakonitom na teritoriji Kalifornije, test je ponovljen, sa sličnim rezultatima.

Ovog puta, broj počinilaca je manji za dvoje, ili tehnologija napreduje, ili je prosto uzorak manji, prenosi Svet kompjutera.

Osim komične, pajtonovske premise da su za nepristrasnu mašinu političar i kriminalac isto, izgleda da je rano da se zakon bezrezervno osloni na veštačku inteligenciju.

Slične objave

Samsung Galaxy Note10+ 5G se pojavio na sertifikaciji sa 25W punjačem

V.R.

Sony predstavio nove A6600, A6100 foto-aparate

V.R.

HR 5183 b: Astronomi otkrili planetu koja se razlikuje od ostalih

V.R.

Ostavite komentar