Magazin Zanimljivo

U misterioznom gradu niko nije umro već 69 godina, a to nije ni dozvoljeno!

Osim što nosi titulu najsjevernijeg naseljenog grada na svijetu, norveški grad Longierbajen (Longyearbyen) koji se nalazi na Svalbardu poseban je po još nečemu.

Naime, u njemu niko nije umro već punih 69 godina, jer je umiranje zakonom zabranjeno.

Čak i ako ste ceo život proveli u njemu, prenosi IFL Science, ako vam se dogodi da obolite i bolest je u terminalnoj fazi, moraćete da odete s ostrva i da smrt dočekate na nekom drugom mestu. Ako se ipak nekako dogodi da iznenada umrete, vaše telo će biti hitno spremljeno i nećete biti sahranjeni na ostrvu.

Ako mislite da je ovo zaista bizaran zakon, u pravu ste, ali iza njega stoji veoma bitan razlog: zaštita ostalih stanovnika.

Davne 1950. godine otkriveno je da se tela koja su sahranjena na gradskom groblju ne raspadaju zbog toga što je tlo stalno smrznuto, a kao rezultat toga virusi u leševima mogu da prežive i postoji rizik od budućih zaraza.

Iako ovo zvuči kao scenario za horor film, nešto slično se dogodilo na severu Sibira, gde je došlo do epidemije antraksa 2016. godine. Tom prilikom su se uzrokom zaraze smatrala tela divljih životinja koja su se nalazila u smrznutom tlu koje se prilikom naglog porasta temperature otopilo. Tada je jedna osoba umrla, a još 90 je završilo u bolnici.

Takođe, otkriveno je da se virus španskog gripa još uvek nalazi u telima ljudi koji su umrli početkom veka, a poslednja osoba zaražena tom bolešću u u ovom norveškom gardu umrla je 1917. godine.

Naselje je na popisu stanovništva iz 2015. imalo 2.144 stanovnika, a na ostrvu vlada arktička klima s letnim temperaturama od tri do sedam stepeni Celzijusovih, a zimi temperatura pada do -13 stepeni Celzijusovih, prenosi Index.

Polarna noć traje 111 dana (od kraja oktobra do marta vlada potpuni mrak).

Slične objave

Čarli Šin se diriljivim riječima oprostio od velikog prijatelja i kolege

Igor Mudrinić

Jessica Alba otkrila je u čemu je tajna njenog dugog i sretnog braka

Igor Mudrinić

Sto godina na dnu mora – pronađen konjak za poslednjeg ruskog cara

V.R.

Ostavite komentar