Republika Srpska / BiH Vijesti

Da li će parlament RS raspustiti skupštinu u Rudom

Inicijativa za raspuštanje lokalne skupštine u Rudom tek nedavno je upućena u parlament Republike Srpske. Za sada je neizvjesno kada će se poslanici o ovome izjašnjavati i da li će uopšte raspustiti lokalni parlament u ovoj opštini.

Inicijativa za raspuštanje lokalne skupštine u Rudom tek nedavno je upućena u parlament Republike Srpske. Za sada je neizvjesno kada će se poslanici o ovome izjašnjavati i da li će uopšte raspustiti lokalni parlament u ovoj opštini.

Pokušaj nove skupštinske većine u opštini Rudo predvođene SNSD-om da opozove načelnika Ratu Rajaka (SRS) propao je još u decembru prošle godine.

Rajak je nakon što su mu građani dali povjerenje zatražio raspuštanje većine koja je tražila njegov opoziv. Međutim. inicijativa za raspuštanje lokalne skupštine tek nedavno je upućena u parlament Republike Srpske. Za sada je neizvjesno kada će se poslanici o ovome izjašnjavati i da li će uopšte raspustiti lokalni parlament u ovoj opštini.

Načelnik Rudog kaže da je dobro što je napravljen korak ka prevazilaženju situacije koja mjesecima traje u ovoj opštini. Rato Rajak međutim ne vjeruje da će lokalni parlament biti raspušten jer Narodna skupština Republike Srpske može ali i ne mora to da uradi.

Slična situacija dešava se i u Tesliću, gdje je nova skupštinska većina predvođena SNSD-om je pokrenula referendum za opoziv načelnika, koji je održan u martu. Teslićani su Milanu Miličeviću (SDS) izglasali povjerenje ali skupština opštine nije raspuštena, niti je inicijativa upućena u parlament Republike Srpske. Miličević traži izmjene zakona na način da raspušanje ide po automatizmu.

Iz resornog ministarstva odgovaraju da je ovo prvi put da je zakonski normirana ova oblast i da ne bježe od izmjena u narednom periodu.

Prije više od tri godine, izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, uvedena je mogućnost da Narodna skupština može da raspusti opštinski ili gradski parlament ukoliko skupština opštine pokrene referendum za opoziv načelnika koji završi bezuspješno. Uvođenjem te mogućnosti trebalo je da se prevaziđu blokade lokalnih skupština. Međutim, navedeni pirimjeri pokazuju da problemi i dalje postoje.

BN TV

Slične objave

TRAGEDIJA U RiTE GACKO: Ubio se radnik preduzeća, skočio sa VIŠE OD 25 METARA VISINE

M.

Džonson će tražiti podršku parlamenta

M.

“EU je malo negativna, ali je dogovor moguć”

M.

Ostavite komentar