Republika Srpska / BiH Vijesti

Nakon 20 sati iz jame Stranjani izašlo 16 rudara

Šesnaest rudara koji su 20 sati proveli u jami Stranjani izašli su na površinu nakon što je postignut dogovor Uprave Rudnika mrkog uglja Zenica Nevzeta Vrškića i rudara u Stranjanima.

Vrškić je danas oko 11 sati ponovo došao u rudnik Stranjani gdje je obavio razgovor sa nezadovoljnim rudarima te dodao da su dogovorene mjere kojima bi rudari bili zadovoljni nakon čega su pristali napustiti jamu.

  • Obećali smo jedan dio naknada da normu na neki način smanjimo, a deset radnika iz Raspotočja neće u ovom momentu ići iz te jame jer dolje imamo složenu situaciju sa širokim čelom – kazao je Vrškić.

Dodao je da je s Elektroprivredom usaglašeno da se u što kraćem periodu primi određeni broj radnika koji im nedostaje u procesu proizvodnje.

Rudari koji su juče u 15 sati ušli u jamu i izašli prije nekoliko minuta danas neće moći nastaviti proizvodnju nakon 20 sati u jami. Inspekcija će obaviti potrebne kontrole u jami, a proizvodnja se očekuje u trećoj smjeni.

Podsjetimo, 17 rudara druge smjene u utorak je sišlo u jamu Stranjani te su odbili raditi, ali i izaći iz jame dok se ne postigne dogovor s Upravom rudnika o prijemu novih radnika, odnosno, vraćanju njihovih kolega iz jame Raspotočje. Nakon 20 sati stotinama metara ispod zemlje i intervencije Hitne pomoći, postignut je dogovor, a rudari su izašli na površinu, piše Klix.

(Klix)

Slične objave

Dana pretežno oblačno

M.

Sudar dva vojna aviona na sjeveroistoku Njemačke – da li su se piloti katapultirali?

M.

Američka ofanziva na BiH: Nakon Foga, u Sarajevo sutra stiže i Palmer

D V

Ostavite komentar