Magazin Zanimljivo

Evo na šta Amazon mora jako paziti u radu na seriji ‘Gospodar prstenova’

Amazonova serija ‘Gospodar prstenova’ na čelu s redateljem J. A. Bayonom i scenaristima JD Payneom i Patrickom McKayem imaće 20 epizoda u prvoj sezoni, saznaje se, a jedan od njenih ključnih saradnika, Tom Shippey, stručnjak za J.R.R. Tolkiena, otkriva šta TV serijal nipošto ne smije mijenjati u fantastičnom svijetu kojeg je engleski pisac i filolog Tolkien osmislio 1930-ih i koji je zaživio na velikom ekranu u nagrađivanim blockbusterima Petera Jacksona.

Serija će se, kako je Amazon potvrdio u martu, odvijati tokom Dugog doba Međuzemlja, porazom Morgotha u Gnjevnom ratu i njegovim istjerivanjem s Arde. Trajalo je 3441 godinu, do Sauronovog pada, nakon propasti Númenora, kad ga je porazio Posljednji savez vilenjaka i ljudi.

Filmski serijal Petera Jakcsona većinom se bavio Trećim dobom Međuzemlja, s prologom u ‘Prstenovoj družini’, koja se vratila u Drugo doba i objasnila poraz Saurona.

Amazonova serija biće smještena u godinama kad se Sauron uspinje na vlast. To znači da likovi poput mladog Aragorna neće biti uključeni u radnju.

To što Amazon u svome serijalu može napraviti u Drugom dobu Međuzemlja uveliko ovisi o Zalogu J.R.R. Tolkien (Tolkien Estate), zaduženoj za brigu o ostavštini slavnog pisca.

‘Pravna institucija će insistirati da se ne diraju ključni obrisi Drugog doba. Sauron napada Eriador i vraća se u Númenor gdje iskvaruje Númenorce i izmanipuliše ih da prekrše zabranu Valara. Sve to, takav istorijskii tok, mora ostati nepromijenjen’, rekao je stručnjak za Tolkiena Tom Shippey.

‘Mogu dodati nove likove i postaviti brojna pitanja, poput toga šta je Sauron radio u međuvremenu. Gdje je bio nakon poraza Morgotha? Teoretski, Amazon može odgovoriti na ovo tako što će odgovore izmisliti budući da ih sam Tolkien nije opisao. Ali ti odgovori ne smiju biti kontradiktorni ničemu što Tolkien jeste kazao. Zato Amazon treba dobro paziti. Mora biti kanonski, nemoguće je mijenjati granice koje je Tolkien stvorio, bitno je da sve ostane ‘tolkienovski”, poručio je Shippey koji sarađuje na seriji. Ona, kako je takođe otkrio, ne smije uključivati ništa iz Prvog doba Međuzemlja, opisanog u Tolkienovu ‘Silmarillionu’ niti išta iz Trećeg doba, tokom kojeg se odvija ‘Gospodar prstenova’.

“Događaji se mogu samo spomenuti ako objašnjavaju događaje iz Drugog doba, ali ako nisu opisani ili spomenuti u ‘Gospodaru prstenova’ i u njegovim dodacima, onda ih vjerovatno neće moći uzeti u obzir. Pitanje je onda do koje mjere mogu natuknuti što se sve, na primjer, događalo u Prvom dobu, ali i dalje utiče na Drugo doba’, pojasnio je Shippey. 

Serija će, kako je Amazon najavio, imati nekoliko sezona, ali nikakvi datumi izlaska prve još nisu objavljeni. Produkcija će početi 2020. 

Tportal

Slične objave

Frontmen benda Judas Priest, Rob Halford objavljuje memoare

V.R.

NASA istražuje je li se desilo prvo krivično djelo u svemiru

V.R.

“Nike” patike iz 1972. prodate za 437.000 dolara

V.R.

Ostavite komentar