Hardware i software Tehnologija

Čak su i DSLR fotoaparati/kamere podložni ransomvare-u

Fotoaparati su među retkim uređajima koji se ne povezuju na internet, i pomislili biste da su imuni na hakovanje.

Fotoaparati su među retkim uređajima koji se ne povezuju na internet, i pomislili biste da su imuni na hakovanje.

Međutim, istraživači su otkrili da su neki DSLR fotoaparati i mirorless modeli zapravo podložni ransomvare napadima. Jednom kada ste u Wi-Fi dometu kamere, hakeri mogu lako instalirati zlonamerni softver koji radi enkripciju vaših fotografija, sve dok ne platite otkup.

Check Point Software je primetio je da je Picture Transfer Protocol (PTP) – koji nije verifikovan ni u povezanom ni u bežičnom modu – posebno ranjiv na malware napade. Ironično, oni su uspeli da otkriju nedostatke u Canon EOS 80D fotoaparatu, koristeći firmware koji je originalno “probio” Magic Lantern, a koji nudi sopstvene aplikacije otvorenog koda sa dodatnim funkcijama za Canon EOS korisnike.

U videu su istraživači prikazali kako su prvo postavili zlonamernu Wi-Fi pristupnu tačku. Jednom kada su napadači bili u dometu fotoaparata, pokrenuli su “exploit” za pristup SD kartici i enkripciju bilo koje fotografije. Iznenađeni vlasnik tada bi video poruku da njegove slike više nisu dostupne ukoliko nije spreman da plati otkupninu.

Ovo pitanje pogađa većinu Canonovih fotoaparata, od EOS 70D do mirrorless EOS R modela. Problem možda nije ograničen samo na Canon, a Check Point je za The Verge istakao da bi i ostali proizvođači, koji koriste isti PTP protokol, takođe mogli biti podložni.

Izvor: Engadget

Slične objave

Geekbench otkriva mogući Galaxy S Active model telefona

V.R.

Diablo Immortal će biti drugačiji od ostalih DIablo igara

V.R.

Microsoft Teams bi mogao stići na Linux

V.R.

Ostavite komentar