Nauka i IT Tehnologija

Istraživanje: Četvrtina svjetske populacije u opasnosti da ostane bez vode

Sedamnaest zemalja u kojima živi četvrtina svjetskog stanovništva u ekstremnom je riziku od nestašice vode, pokazala je lista Svjetskog instituta za resurse (World resources institute – WRI).

Sedamnaest zemalja u kojima živi četvrtina svjetskog stanovništva u ekstremnom je riziku od nestašice vode, pokazala je lista Svjetskog instituta za resurse (World resources institute – WRI).

Na vrhu liste od ukupno 164 zemlje, kao najugroženije potencijalnom nestašicom vode nalaze se Katar, Izrael, Liban, Iran i Jordan – za koje, prema izveštaju WRI, i najmanja suša može biti velika pretnja, jer troše skoro sve dostupne rezerve vode.

U grupi od 17 zemalja koji su, prema istraživanju WRI, izložene “ekstremno visokom vodnom stresu” najviše ih je sa Bliskog istoka i iz Severne Afrike. Tu su: Libija, Kuvajt, Saudijska Arabija, Eritreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Indija, Pakistan, Turkmenistan, Oman i Bocvana, kao i San Marino kao jedina evropska zemlja.

Srbija je na 109. mestu svrstana u najbrojniju grupu od ukupno 64 zemlje sa niskim stepenom rizika od nestašice vode.

Od bivših jugoslovenskih republika u pogledu vode najbezbednija je Hrvatska koja je na 140. mestu, slede Crna Gora (121) i Slovenija (117).

Bosna i Hercegovina je 97. na listi WRI u grupi zemalja sa “srednje-niskim” rizikom, dok je Severna Makedonija na 52. mestu tabele, u grupi zemalja sa “srednje visokim vodnim stresom”.

Prema izveštaju Svetskog instituta za resurse sa sedištem u Vašingtonu, trećina čovečanstva, koje živi u 44 zemlje, suočava se sa “visokim nivoom vodnog stresa”.

Među njima je i veći deo južne Evrope – Kipar (19), Grčka (26), Španija (28), Albanija (33) Portugal (41), Italija (44).

Najmanje ugrožene potencijalnom nestašicom vode su Gvajana, Island, Jamajka, Liberija i Surinam koje zauzimaju poslednjih pet mesta na listi WRI.

Slične objave

Samsung sprema još dva Galaxy tableta

V.R.

Facebook ima nova imena za Instagram i WhatsApp

V.R.

Microsoft Teams prestigao Slack i postao najpopularnija aplikacija za poslovnu saradnju

V.R.

Ostavite komentar