Magazin Zanimljivo

Postoji predivan razlog da u ponedjeljak ostanete budni cijelu noć

METEORSKI roj Perzeidi ove će godine, prema prognozama, maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. avgust, kada ćemo moći vidjeti deset do 15 sjajnih meteora na sat jer će nam ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu skoro pun pa će njegova svjetlost smanjiti vidljivost meteora….

METEORSKI roj Perzeidi ove će godine, prema prognozama, maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. avgust, kada ćemo moći vidjeti deset do 15 sjajnih meteora na sat jer će nam ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu skoro pun pa će njegova svjetlost smanjiti vidljivost meteora.

Prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uslovima dobre tame kada nema Mjeseca, a za posmatranje treba pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja. Najbolji uslovi za opažanje biće s 12. na 13. avgust od 22 sata do jutra.

Perzeidi ili suze sv. Lovre

U narodu su Perzeidi poznati i kao suze sv. Lovre, ali, taj naziv kod nas zapravo postao popularan na Balkanu u zadnjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Tačnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. vijeka Giovanni Pascolli u pjesmi “10 Agosto” opjevao godišnjicu smrti svoga oca, na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju. U našoj nauci, meteori su, pak, poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Matično tijelo komet 109P/Swift-Tuttle, radijant, odnosno ishodišna tačka na nebu je zviježđe Perzej, maksimalna aktivnost im je od 10. do 13. avgusta, a maksimalan broj meteora od 80 do stotinu u jednom satu.

Film “First Man” (“Prvi čovjek”) redatelja Damiena Chazella u kojemu glume Ryan Gosling i Claire Foy, svojevrsna je hronika života i karijere astronauta Neila Armstronga, a uvodi u zbivanja između 1961. i 1969. – razdoblje pripreme i egzekucije jedne od najopasnijih misija u istoriji putovanja u svemir. U nizu NASA-inih projekata, jedan je u svjetskoj istoriji ostavio dubok trag – uspješnim slijetanjem na Mjesec 20. jula 1969. astronaut Neil Armstrong postao je prvi čovjek čija je noga kročila na površinu Mjeseca. U toj istorijskoj šetnji pridružio mu se Buzz Aldrin, dok je njihov kolega Michael Collins za to vrijeme orbitirao oko Mjeseca na komandnom brodu.

Slične objave

Strahuju za Perija: Glumci iz serije “Prijatelji” zabrinuti za kolegu

V.R.

Preminuo poznati muzičar: Bio je konfliktna ličnost

V.R.

Snalažljivi Beograđanin umjesto policije regulisao saobraćaj nakon što je oluja “ugasila” semafore

V.R.

Ostavite komentar