Republika Srpska / BiH Vijesti

Znate li šta se sve savjetuje stranim turistima u BiH?

Turistima koji dolaze u BiH njihova ministarstva inostranih poslova daju različita upozorenja i savjete, a najčešći su u vezi s minama, terorizmom, ali i krađama automobila, džeparenjem i nerijetkim pucnjavama. Sjedinjene Američke Države savjetuju svojim državljanima da budu veoma oprezni naglasivši kako terorističke grupe i dalje kuju planove o mogućim…

Turistima koji dolaze u BiH njihova ministarstva inostranih poslova daju različita upozorenja i savjete, a najčešći su u vezi s minama, terorizmom, ali i krađama automobila, džeparenjem i nerijetkim pucnjavama.

Sjedinjene Američke Države savjetuju svojim državljanima da budu veoma oprezni naglasivši kako terorističke grupe i dalje kuju planove o mogućim napadima koji se mogu dogoditi bilo gdje – od turističkih lokacija, preko sredstava prijevoza, zgrada vlade, klubova itd. Takođe, upozorenje je izdato zbog minskih polja.

– Iako su minska polja označena, nekoliko ljudi godišnje pogine od mina. Držite se puteva i ne prilazite napuštenim zgradama – navode iz Ministarstva inostranih poslova SAD-a.

Austrija upozorava svoje državljane da napuštanje asfaltiranog puta može ugroziti život čak i ako je riječ o onima blizu većih gradova. Upozoravaju na opasnost od obijanja vozila i džeparenja.

– Medicinska njega ne odgovara austrijskom standardu, a mimo velikih gradova nije zagarantovana – piše Ministarstvo vanjskih poslova Austrije.

Dodali su kao zdravstveno upozorenje slučajeve meningitisa na području oko Banjaluke i Prijedora.

Turizam u BiH
Australija je označila BiH kao sigurno turističko odredište, ali upozoravaju svoje građane koji putuju na povećan broj migranata na graničnim prelazima, putevima i u vozovima, zbog čega može doći do kašnjenja u putovanju. Ističu kako su na ulicama česti protesti građana koji mogu eskalirati i postati nasilni te da su ozbiljno pojačane etničke i religijske tenzije.

Kada je riječ o stanju kriminaliteta, istakli su česte pljačke kuća, krađe automobila s naglaskom na Sarajevo i džeparenje turista. Upozoravaju i na upotrebu vatrenog oružja u klubovima i kafićima, naglasivši da ovi incidenti nisu usmjereni na strane državljane, ali da se mogu zadesiti “u pogrešmp vrijeme na krivom mjestu”. Za zdravstvenu situaciju ističu da su zabilježeni rijetki slučajevi virusa Zapadnog Nila, a da medicinske ustanove nisu po australskim standardima.

BiH je za Kanadu zemlja visokog rizika zbog kriminala, neoznačenih minskih polja i neeksplodiranih ubojitih sredstava u ruralnim i izolovanim planinskim područjima. Svojim državljanima savjetuju da ne dodiruju nepoznate predmete i da ne putuju noću. Posebno su naglasili problem sa džeparošima u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Mostaru. Kao mjesto posebnog rizika od krađe i obijanja vozila naveli su Sarajevo i Trebević. Naglašeno je i kako imamo loše puteve.

Španija nas smatra zemljom koju treba posjetiti, ali svojim državljanima savjetuju da budu oprezni u Sarajevu, Mostaru i Međugorju zbog rizika od krađe. Turistima savjetuju da se ne kreću udaljenim područjima i manje prometnim mjestima.

– U BiH trenutno ne postoje područja posebne opasnosti zbog terorističke prijetnje – naglašavaju u Španiji za razliku od drugih zemalja.

Ne savjetuju putovanje noću zbog uskih i slabo označenih puteva van gradskih sredina. Zona visokog rizika je područje planine Trebević, zbog moguće pljačke, te Dobrinja i Ilidža zbog krađe vozila.

Velika Britanija s druge strane upozorava na postojanje manjih rizika u povratničkim mjestima, kao i na mogućnosti hapšenja osoba osumnjičenih za ratne zločine.

– Postoji mogućnost da teroristi izvedu napad u BiH. Napadi mogu biti na mjestima koja posjećuju stranci. Globalno postoji velika prijetnja od terorističkog napada protiv Britanaca od grupa i individualaca koji su motivisani konfliktom u Iraku i Siriji. U tom trenutku trebate biti oprezni – naglašavaju iz Ministarstva inostrainh poslova Velike Britanije.

Švajcarska upozorava i na političke, vjerske i etničke napetosti u BiH pa savjetuju svoje državljane da se suzdrže od javnog iznošenja političkih mišljenja.

– Izbjegavajte bilo kakve skupove i budite oprezni na fudbalskim utakmicama i oko stadiona, jer se mogu dogoditi neredi – naglašavaju.

Državljanima Saudijske Arabije svoje vlasti savjetuju da ne nose mnogo novca, nakit i druge dragocjenosti, a da hotelska vrata uvijek zaključavaju. Takođe, savjetuju ih da izaberu sobe između drugog i šestog sprata.

– BiH je vrlo sigurna zemlja. Gotovo svi mali gradovi nisu suočeni s ozbiljnim zločinima, ali to nije uvijek slučaj u Sarajevu gdje su pljačke moguće – naglašavaju u Saudijskoj Arabiji.

Kina svoje državljane upozorava još na veliku količinu oružja iz rata te ih savjetuje da izbjegavaju sukobe s lokalnim stanovništvom.

Hrvatska nema posebnih preporuka i upozorenja, dok Srbija ima samo jedno – da se prilikom boravka u BiH treba suzdržavati od napadnog isticanja vjerske i nacionalne pripadnosti, kao i od javnog tumačenja događaja iz bliske prošlosti.

Klix

Slične objave

Haos u Gruziji: Demonstranti pokušali da uđu u parlament

M.

Ukraden novac u Nevesinju

M.

Dačić naglašava da hrvatska vlast flertuje sa ustaštvom

M.

Ostavite komentar