Magazin Zanimljivo

Oko 200 irvasa uginulo na Svalbardu, pretpostavlja se zbog gladi

Norveški naučnici su nedavno na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu otkrili oko dvije stotine uginulih irvasa. Stručnjaci iz Norveškog polarnog instituta uvjereni su da je razlog njihovog pomora – glad. Oni smatraju da je neuobičajeno velik broj uginulih životinja posljedica klimatskih promjena koje se osjećaju i na tom arhipelagu….

Norveški naučnici su nedavno na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu otkrili oko dvije stotine uginulih irvasa. Stručnjaci iz Norveškog polarnog instituta uvjereni su da je razlog njihovog pomora – glad.

Oni smatraju da je neuobičajeno velik broj uginulih životinja posljedica klimatskih promjena koje se osjećaju i na tom arhipelagu.

Svakog ljeta istraživači Norveškog polarnog instituta proučavaju tundru arktičkoga Svalbardskog arhipelaga da bi mapirali populaciju irvasa na ostrvima koja su od Sjevernog pola udaljena oko 1.200 kilometara.

Ove su godine otkrili leševe životinja uginulih od gladi. Kažu da su u posljednjih četrdesetak godina, koliko prate populaciju svalbardskih irvasa, sličan stepen smrtnosti zabilježili samo jednom – tokom zime 2007. na 2008. godinu.

Autorka projekta Ašild Onvik Pedersen za visoku stopu smrtnosti odgovornima smatra ljude, odnosno vjeruje da su irvasi uginuli zbog posljedica globalnog zagrijevanja, koje se po mišljenju klimatologa, na Arktiku odvija dvostruko brže nego u ostatku svijeta.

“Klimatske promjene uzrok su puno veće količine padavina“, rekla je Pedersen. “Naime, kiša obično padne na snijeg nakon čega se u tundri formira sloj leda, što znatno otežava ispašu ovih životinja”, pojasnila je.

Fenomen pogoršava i povećanje broja irvasa na norveškom arhipelagu. On se udvostručio od 1980. godine, pa ih sada na spomenutom području živi oko 22.000, što znači da se previše irvasa “takmiči” za ispašu na nekoliko pašnjaka.

Irvasi se tokom zime uglavnom hrane lišajevima koje pronalaze na način da kopitima “riju” tlo ispod snijega. Ali, česte smjene snežnih padavina i kiše, kao i otapanja i zamrzavanja vode, mogu rezultovati stvaranjem jednog ili više neprobojnih slojeva leda zbog kojih životinje ne uspijevaju da dopru do hrane.

Irvasi su izuzetno značajne životinje za arktički ekosistem. Norveški stručnjaci kažu da globalno zagrijevanje olakšava širenje nekoliko agresivnih biljnih vrsta koje tamo rastu, a irvasi, kao najveći biljojedi u regionu uspijevaju da ih “unište”, jer se njima hrane.

Bez irvasa bi, strahuju naučnici, nordijski krajolici u budućnosti mogli izgledati sasvim drugačije.

Izvor: N1

Slične objave

Reper A$AP Rocky se vratio u Los Anđeles, presuda 14. avgusta

V.R.

Kim Kardashian osvanula na naslovnici Voguea i otkrila da postaje advokat?!

Igor Mudrinić

Tri razloga zašto su zauzeti muškarci ženama privlačniji od slobodnih

J K

Ostavite komentar