Svijet Vijesti

Moskva objavila kraj sporazuma o raketama

Rusija je objavila danas kraj Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa pošto su se SAD zvanično povukle iz tog pakta poslije više od 30 godina, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi. Drugog avgusta 2019. godine Sporazum između SSSR-a i SAD o eliminaciji njihovih raketa srednjeg i kratkog dometa,…

Rusija je objavila danas kraj Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa pošto su se SAD zvanično povukle iz tog pakta poslije više od 30 godina, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi.

  • Drugog avgusta 2019. godine Sporazum između SSSR-a i SAD o eliminaciji njihovih raketa srednjeg i kratkog dometa, potpisan u Vašingtonu 8. decembra 1987. godine, okončan je na inicijativu američke strane – navodi se u saopštenju.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa odlučila je da se potpuno povuče iz INF-a iako je Rusija stalno pozivala da se pakt sačuva.

Tramp je objavio namjeru da povuče svoju zemlju iz INF-a 20. oktobra 2018. godine, optužujući Rusiju da je prekršila odredbe ovog sporazuma, podsjeća “Sputnjik”.

Moskva je demantovala te optužbe i naglasila da je Vašington prekršio pakt razmještanjem krstarećih raketa “tomahavk” u Rumuniji i Poljskoj.

U to vrijeme, ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da su posljedice odluke SAD nepredvidljive i da bi mogle da dovedu do globalne katastrofe zbog sve izraženijeg trenda spuštanja praga za upotrebu nuklearnog oružja.

Slične objave

Zbogom, Davide!

M.

“Makedonija uskoro, uz pomoć SAD, 30. članica NATO”

M.

Građani zapalili svijeće za Davida

M.

Ostavite komentar