Hronika Svijet Vijesti

Državljanin BiH uhapšen u Beču: Pozivao na “odlučujuću bitku u svetom ratu”

Četrdesettrogodišnji državljanin Bosne i Hercegovine Nedžad. B. uhapšen je u Beču zbog teškog govora mržnje i terorističkog udruživanja, javljaju austrijski mediji. Nedžad B. je sa još nekoliko osumnjičenih bio uhapšen 2017. godine, ali su svi pušteni 17 mjeseci kasnije, zbog kako je tada navedeno “predugog trajanja istrage. Međutim sada su…

Četrdesettrogodišnji državljanin Bosne i Hercegovine Nedžad. B. uhapšen je u Beču zbog teškog govora mržnje i terorističkog udruživanja, javljaju austrijski mediji.

Nedžad B. je sa još nekoliko osumnjičenih bio uhapšen 2017. godine, ali su svi pušteni 17 mjeseci kasnije, zbog kako je tada navedeno “predugog trajanja istrage. Međutim sada su ponovo uhapšeni i naći će se pred sudom.

Dvojica uhapšenih prije dvije godine su u međuvremenu nestali i za njima se traga.

Državljanin BiH je uhapšen zbog njegovih zapaljivih govora u džamiji, a mediji u Austriji ga nazivaju “najgorim propovjednikom mržnje u državi”.

Prema nekim izvještajima, čak i njegovi istomišljenici su se razišli s njim jer je prijetio i drugim muslimanima i optuživao ih da su odbacili svoju vjeru.

On je pozivao muslimane da se udruže u odlučujućoj “bici u svetom ratu”, a sada je optužen da je regrutovao borce za terorističku organizaciju “Islamska država”.

U optužnici se navodi da je Islamsko kulturno udruženje u kojem je Nedžad B. bio, prije regrutovanja boraca za ID, do ljeta 2013. godine radilo u interesu ogranka Džabat al Nusra, prenosi “DiePresse”.

Postupak pred sudom bi trebalo da počne najkasnije u jesen ove godine.

NN

Slične objave

Srbin pokušao da prošvercuje drogu vrijednu devet miliona evra

M.

(Ne)rješiv dug zdravstva Srpske

M.

Sanader opet u zatvoru, policija ga izvela iz kuće

M.

Ostavite komentar