Banja Luka Kultura Vijesti

Banja Luka: Mač u kamenu u dubinama Vrbasa

Mač u kamenu, u dubinama Vrbasa, nadomak Banjaluke bio je okidač da se posveti više pažnje arheloškim istraživanjima pod vodom. Ostaci drevnih civilizacija svjedoče o bogatoj istoriji naših prostora. U koritima rijeka se nalaze brojni eksponati, međutim rijetki završavaju u muzejima. Sa ciljem prepoznavanja, procjene i restauracije tih predmeta u…

Mač u kamenu, u dubinama Vrbasa, nadomak Banjaluke bio je okidač da se posveti više pažnje arheloškim istraživanjima pod vodom.

Ostaci drevnih civilizacija svjedoče o bogatoj istoriji naših prostora. U koritima rijeka se nalaze brojni eksponati, međutim rijetki završavaju u muzejima. Sa ciljem prepoznavanja, procjene i restauracije tih predmeta u Banjaluci je zaživjela podvodna arehologija. Ronioci polaze na kurs arheologije, arheolozi kurs ronjenja.

Mač u kamenu, u dubinama Vrbasa, nadomak Banjaluke bio je okidač da se posveti više pažnje arheloškim istraživanjima pod vodom, piše N1.

Mač u kamenu, u dubinama Vrbasa, nadomak Banjaluke

– Ronici Kluba Buk su prilikom provođenja redovnih aktivnosti pronašli predmet za koji pretpostavljamo da je mač koji potiče iz 13. ili 14. vijeka ali s obzirom da mi nemamo ronioce koji se bave arheologijom obratili smo se Muzeju Republike Srpske i Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS – kazao je Boris Trninić, Ronilački klub Buk.

Osmišljen je zajednički projekat kojim bi se ronioci upoznali sa podvodnom arheologijom, a arheolozi ronjenjem obavljali svoj posao. Prvi arheolog koji je stekao vještine ronjenja je Ivana Pandžić.

– Ja sam prezadovoljna, jako puno smo naučili ne samo o ronjenju ima tu i medicine i fizike, malo smo se podsjetili. Što se tiče podvodne arheologije ona ne podrazumijeva samo more, već i rijeke i jezera i mi definitivno imamo potrebu za ovom edukacijom – kazala je Ivana Pandžić, arheolog Muzeja RS.

Kako piše N1, pronađeni mač pripada dobu viteštva, ustanovljeno je na osnovu fotografija. Sigurni podaci će se ustanoviti nakon restauracije, a za konzervaciju će se angažovati stručnjaci iz Srbije. Na prvi pogled to je mač u kamenu, na drugi ipak u sedri.

– Sam mač je vjerovatno u nekom periodu dospio u rijeku i našao se između dva kamena u ovom slučaju i sedimentacijom i nanosima vremenom su se njegovi dijelovi ukovali u tu sedru – ispričala je Ana Ćurić, ronilac i biolog u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđe RS.

Ana Ćurić, ronilac i biolog u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđe RS.

Ana je prvi ronilac kluba Buk koja je stekla znanja iz podvodne arheologije. Ovaj projekat se provodi u saradnji sa Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru i Nautičkim arheološkim društvom iz Velike Britanije.

Video možete pogledati OVDJE.

Izvor: N1
Foto: Istock / Promo

Slične objave

Facebook uklonio sumnjive naloge

M.

Turska poslala vojni konvoj u Siriju, Damask bijesan

M.

Poslanik Bundestaga: Priznanje Kosova otvorilo vrata paklu – vratiti pitanje KiM “pod kapu” SB

D V

Ostavite komentar