Magazin Zanimljivo

Smrt Neila Armstronga – tajna vrijedna 6 miliona dolara

SMRT Neila Armstronga 2012. godine službeno su pripisali komplikacijama nakon operacije srca. Sedam godina kasnije počele su se rasvjetljavati mutne okolnosti. The New York Times je prošle sedmice objavio da je primio dokumente na 93 stranice koji otkrivaju spor porodice najpoznatijeg astronauta u istoriji s malom bolnicom u Ohiu gdje su…

SMRT Neila Armstronga 2012. godine službeno su pripisali komplikacijama nakon operacije srca. Sedam godina kasnije počele su se rasvjetljavati mutne okolnosti.

The New York Times je prošle sedmice objavio da je primio dokumente na 93 stranice koji otkrivaju spor porodice najpoznatijeg astronauta u istoriji s malom bolnicom u Ohiu gdje su gadoktori i operisali. 

Cincinnati Enquirer takođe je primio dokumente koji su poslani anonimno. 

Prema novinskim napisima, porodica je zaprijetila da će javno optužiti bolnicu zbog nesavjesnog rada. 

Na kraju su se tajno nagodili, čime je izbjegnut skandal. Bolnica je isplatila 6 miliona dolara, od kojih su 5 miliona dobili Armstrongovi sinovi, Rick i Mark, u zamjenu za njihovo ćutanje. 

U junu 2014. je Marcova supruga, advokatica Wendy, poslala e-mail s prijetnjom da će s time izaći u javnost na 45. godišnjicu misije Apollo 11 u kojoj je Armstrong postao prva osoba koja je kročila na Mjesec. 

“Ako ovo izađe u javnost, šteta vašem ugledu biće puno veća nego bilo koja zamisliva presuda porote”, napisala je Wendy, a prenio je Cincinnati Enquirer.

“Nijedna institucija ne želi da je se povezuje sa smrću jednog od najvećih američkih heroja”, rekla je Bertha Helmick, advokat Armstrongovih unuka na sudskim ročištima, a prenosi Times. 

Armstrongova druga žena Carol htjela je da se zna da nije učestvovala u nagodbi. 

Slučaj se odnosio na odluku bolnice u Fairfieldu, u Ohiu, da se Armstronga ne podvrgne operaciji u trenutku kada je počeo pokazivati znakove ubrzanog unutrašnjeg krvarenja, nekoliko dana nakon koronarnog premoštenja. 

Prvobitna odluka o operaciji ugrađivanja premosnice takođe je bila upitna. 

Načelnica bolnice rekla je za Enquirer da je objavljivanje detalja “vrlo razočaravajuće”. 

Unovčavanje brenda? 

Nagodbe zbog nesavjesnog medicinskog liječenja uobičajene su u Sjedinjenim Državama, a tek oko pet posto slučajeva završi na sudu, kaže Michelle Mello, profesorica prava na Stanfordu. Bolnice su osigurane od rizika.

Prema Mello, najveća nagodba doktora u 2018. godini zbog smrti muškarca u 80-ima iznosila je 1,49 miliona dolara.

Svi takvi slučajevi prijavljuju se Nacionalnoj bazi podataka praktičara, ali ne i nagodbe bolnica koje su rijetke. 

Index

Slične objave

Da li su starije majke bolji roditelji?

Igor Mudrinić

Dres legende bejzbola, Bejb Ruta, prodat za 5,6 miliona dolara

V.R.

Beauty katastrofa Julije Roberts naučiće vas važnu lekciju

J K

Ostavite komentar