Svijet Vijesti

Stotine djece odvojeno od roditelja na granici SAD-Meksiko

Više od 900 dece, uključujući bebe, odvojeno je od roditelja na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Više od 900 dece, uključujući bebe, odvojeno je od roditelja na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Godinu dana nakon što je administracija u junu prošle godine saopštila da će okončati politiku razdvajanja porodica koje ilegalno pređu granicu, Unija američkih grđanskih sloboda je zatražila od suda da presudi o tome da li je taktika razdvajanja porodica opravdana.

U saopštenju se ističe da američka administracija razdvaja porodice na osnovu sumnjivih optužbi i manjih prestupa, uključujući saobraćajne prekršaje. Oko 20 odsto od 911 dece koja su odvojena od porodica su mlađa od pet godina, navodi Unija.

Većina porodica nedeljama nije znala gde im se deca nalaze, a nekima od njih nije ni objašnjeno zašto je došlo do razdvajanja. Oko trećine od ukupnog broja dece odvojene od roditelja smešteno je u Katolički dobrotvorni centar, koji je saopštio da se samo troje dece ponovo sastalo s roditeljima.

Unija američkih građanskih sloboda navodi da je 185 dece pušteno iz državnih prihvatnih centara na brigu sponzorima, dok ih je 33 vraćeno u zemlje iz kojih su došla.

Do razdvajanja porodica došlo je tokom nezapamćenog priliva dece iz centralne Amerike, od kojh je većina došla sa porodicama,ali mnogi od njih i bez pratnje. Iz komisije za zaštitu carine i granice su saopštili da je od 1. oktobra na granicu došlo više od 300.000 dece.

Izvor: Tanjug

Slične objave

“Gube osećaj, još jedan dokaz američke arogancije”

M.

Mej traži novo odlaganje Bregzita

M.

Lavrov o SAD: Za tango je potrebno dvoje

D V

Ostavite komentar