Auto-moto Ostalo

Nova Opel Corsa je najaerodinamičniji automobil u svom segmentu

Šesta generacija Corse je nedavno predstavljena, a prvi zvanični nastup za široku javnost će imati u septembru na frankfurtskom auto salonu.

Šesta generacija Corse je nedavno predstavljena, a prvi zvanični nastup za široku javnost će imati u septembru na frankfurtskom auto salonu.

Njen proizvođač tvrdi da je nova Corsa najaerodinamičniji automobil među gradskim mališanima, prenosi portal Autonet.hr

Konkretnije, koeficijent otpora vazduha iznosi 0.29, a čeona površina vozila je 2,13 m2, što je osetno manje od prethodnika. Time je smanjena i potrošnja goriva i nivo buke unutar automobila.

Nekoliko je razloga zbog koji je postignut ovakav rezultat. Pre svega podvozje nove Corse je pokriveno ravnim podom od motora do zadnje osovine, tu je i krovni spojler koji poboljšava protok vazduha i smanjuje turbulencije. Takođe, pozitivno utiče na stabilnost pri pravolinijskoj vožnji.

Dalje, nova Corsa je opremljena i sa aktivnom maskom motora, što je do sada bila stavka opreme obično rezervisana za puno skuplja vozila. Kada je potrebno manje vazduha za hlađenje automatski se zatvaraju prednji otvori kako bi se smanjio otpor vazduha. Zatvorena maska tada usmerava vazduh oko prednjeg kraja i dole prema stranama vozila, a kada je ponovo potreban vazduh za hlađenje dolazi do automatskog otvaranja maske.

Opel je testirao Corsine aerodinamičke sposobnosti u vazdušnom tunelu Štutgartskog univerziteta pri Istraživačkom institutu za automobilski inženjering i dizajn.

Izvor: Autonet

Slične objave

Preminuo Lee Iacocca, legenda američke automobilske industrije

V.R.

Beč dobio prve autonomne električne autobuse

V.R.

Aston Martin SUV stiže početkom 2020. iz nove fabrike u Velsu

D V

Ostavite komentar