Svijet Vijesti

Demokrate ukrstile koplja – ko strahuje od ideja, a ko od obećanja

Deset kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske partije ukrstilo je svoje stavove u debati održanoj u američkom gradu Detroitu, u organizaciji medijske kuće Si-En-En.

Deset kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske partije ukrstilo je svoje stavove u debati održanoj u američkom gradu Detroitu, u organizaciji medijske kuće Si-En-En.

Od potencijalnih kandidata kojima rezultati istraživanja daju značajne šanse, na sinoćnoj debati učestvovali su senator iz Vermonta Berni Sanders i senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, dok će bivši potpredsednik Džozef Bajden izaći na debatnu binu u sredu.

Iako su politički umereniji izazivači oštro kritikovali progresivne ideje poput medicinske zaštite za sve i snažnije borbe protiv klimatskih promena, označivši ih kao listu lepih želja i neutemeljena obećanja, Si-En-En zaključuje da su Vorenova i Sanders ostavili dobar utisak na javnost.

“Vorenova i Sanders propagiraju lošu politiku i nemoguća obećanja”, kritikovao je bivši kongresmen Džon Dilejni.

“Nije mi jasno zašto bi u predsedničku trku ušao neko ko govori samo o tome šta ne možemo da uradimo i za šta se nećemo boriti”, odgovorila je Vorenova.

U sličnom tonu, Sanders je rekao da je već umoran od straha od velikih ideja u Demokratskoj partiji.

Ključno pitanje koje se posle debate nameće jeste da li su Amerikanci spremni za političke i socijalne reforme koje najprogresivniji demokratski kandidati nude i obećavaju, navodi Si-En-En.

“Razumem. Mnogo toga je na kocki i ljudi su uplašeni. Ali ne možemo izabrati kandidata u kojeg ne verujemo samo zato što se plašimo da uradimo bilo šta drugo”, rekao je Sanders.

Vorenova i Sanders naglasili su da Trampovo skretanje udesno uz pomoć ekonomskih snaga koje su ga stvorile, otvara prostor za ponovno rađanje liberalizma.

U zanimljivoj analizi, Si-En-En navodi da je Elizabet Voren govorila najduže od svih kandidata, kao i da je 11 puta izgovorila ime Donalda Trampa, više od bilo kog drugog učesnika debate.

Nakon debate u Majamiju, ovo je drugi događaj na kojem su se potencijalni kandidati Demokratske partije predstavili američkoj javnosti.

RTS, Si-En-En, Vašington post

Slične objave

Otac monstrum optužen za seksualnom zlostavljanje 14-godišnje kćerke

M.

Pronađena francuska podmornica za kojom se tragalo pola vijeka (video)

D V

Danas Spasovdan

M.

Ostavite komentar