Hardware i software Tehnologija

Kontaktna sočiva koja zumiraju na dupli treptaj oka

Kontaktna sočiva koja mogu da zumiraju na komandu je nešto što bismo mogli da očekujemo u naučno-fantastičnim filmovima.

Kontaktna sočiva koja mogu da zumiraju na komandu je nešto što bismo mogli da očekujemo u naučno-fantastičnim filmovima.

Međutim, naučnici sa univerziteta California San Diego, uspeli su da baš to naprave u stvarnosti. Oni su kreirali kontaktna sočiva koja odgovaraju na komande i mogu da zumiraju na dupli treptaj oka.

Da bi postigli to, naučnici su uspeli da izmere elektrookulografičke signale koji se generišu kada oči naprave određeni pokret (gore, dole, levo, desno, treptaj, dupli treptaj). To su povezali sa mekanim biomimetičkim sočivima koja direktno reaguju na te električne impulse. Sočiva su u stanju da menjaju svoj fokus u zavisnosti od generisanog signala. Time je obezbeđeno da ona  bukvalno zumiraju na komandu koja se svodi na treptaj oka.

Naučnici veruju da ova inovacija može da se iskoristi kao osnova za vizuelna protetička pomagala (veštačke oči), za naočare koje će menjati dioptriju, ali i da će svoju primenu naći i u robotici budućnosti.

Izvor: Cnet

Slične objave

Razbijen jedan od najvećih svjetskih darknet sajtova

V.R.

Nokia X71 na Geekbenchu sa Snapdragon 660 AIE čipom i 6GB RAM-a

V.R.

Prvi snimak pomračenja Sunca: 120 godina kasnije

V.R.

Ostavite komentar